Η αντίληψη του πόνου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια - ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2768997 908 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-14
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοντόκωστας Στέφανος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμ. Ρίζος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρ. Χριστοδούλου, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Π. Φερεντίνος, Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αντίληψη του πόνου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια - ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αντίληψη του πόνου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια - ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν συννοσηρότητα με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών νοσημάτων με ανάλογη συμπτωματολογία, με το άλγος να αποτελεί συχνή εκδήλωση με διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η αντίληψη του άλγους καθώς και οι μεταβολές στις τρεις κύριες διαστάσεις του, αισθητηριακή-συναισθηματική-γνωσιακή, στους προαναφερθέντες ασθενείς αποτελεί ερευνητικό πεδίο πολλών ετών με σημαντικές παθοφυσιολογικές και κλινικές συσχετίσεις με την κύρια νόσο.
Σκοπός/μέθοδος: Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση των δημοσιευμένων, έγκριτων μελετών που αφορούν την αντίληψη του άλγους σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Μέσω των μηχανών αναζήτησης “Pubmed” και “Google Scholar” και με βασικούς όρους αναζήτησης τους “pain” και “schizophrenia” προέκυψαν, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 43 ερευνών.
Αποτελέσματα: Οι αρχικές μελέτες κλινικής παρατήρησης υποστήριξαν χωρίς να καταφέρουν όμως να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι οι σχιζοφρενείς ασθενείς δε βίωναν με τον ίδιο τρόπο με τους υγιείς σοβαρές αλγεινές καταστάσεις σε νοσήματα της εσωτερικής παθολογίας. Ακολούθως συγκριτικές μελέτες με πειραματικά προκαλούμενο άλγος ανέδειξαν μεταβολή στον ουδό αντίληψης του πόνου και ελαττωμένη ανταπόκριση σε αυτόν, στοιχεία που υποστηρίχθηκαν και από μεταγενέστερες εκτεταμένες μετα-αναλύσεις. Επιπροσθέτως, ορισμένες διαστάσεις συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, θετικά, αρνητικά και γνωσιακά συμπτώματα, έχουν συσχετισθεί με τα ανωτέρω στοιχεία. Ως προς την παθοφυσιολογία του φαινομένου ποικίλες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί όπως η διαταραχή στην κεντρική ευαισθητοποίηση στον πόνο, η γλουταμινεργική υπόθεση, οι διαταραχές φλοιικής απαρτίωσης του άλγους, η ντοπαμινεργική υπόθεση με την επίδραση γενετικών παραγόντων και οι μεταβολές του συστήματος των ενδογενών οπιοειδών.
Συζήτηση/συμπέρασμα: Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεραίνεται ότι οι σχιζοφρενείς ασθενείς εμφανίζουν μειωμένη αντίδραση και αυξημένο ουδό στο πειραματικό προκαλούμενο άλγος, χωρίς όμως να αποδεικνύεται το ίδιο και για το κλινικό άλγος. Τα αποτελέσματα που αφορούν τα εμπλεκόμενα νευροδιαβιβαστικά συστήματα και τους γενετικούς παράγοντες είναι έως τώρα ασαφή. Περαιτέρω έρευνα στο πεδίο είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διαλεύκανση του συγκεκριμένου φαινομένου αλλά για την κατανόηση της παθοφυσιολογίας της σχιζοφρένειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σχιζοφρένεια, Πόνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
27
Stefanos Kontokostas Master.pdf (599 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο