Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε μαζικούς αθλητικούς χώρους στην Ελλάδα, ασφάλεια αθλητών και θεατών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776375 294 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ιωαννίδης Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Ιατρική, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ευαγγελία Κουσκούνη,Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε μαζικούς αθλητικούς χώρους στην Ελλάδα, ασφάλεια αθλητών και θεατών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε μαζικούς αθλητικούς χώρους στην Ελλάδα, ασφάλεια αθλητών και θεατών
Περίληψη:
Ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ΑΚΘ που παρουσιάζουν οι αθλητές καθώς και οι θεατές που παρακολουθούν ένα αθλητικό γεγονός δημιουργεί προκλήσεις σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή ασφάλεια εντός μεγάλων αθλητικών χώρων. Σκοπός της έρευνας είναι να καταγραφεί και να αξιολογηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και πρόληψη περιστατικών ΑΚΑ σε αθλητές και θεατές στα στάδια των ποδοσφαιρικών συλλόγων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας στην Ελλάδα. Επίσης κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί σύγκριση μεταξύ Α και Β εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης τους με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Διενεργήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις στους υπεύθυνους ιατρούς 27 ομάδων Α και Β εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου στην Ελλάδα βάσει ερωτηματολογίου. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε την χρονική περίοδο Νοέμβριος 2016- Ιούνιος 2017. Ακολούθως, υπολογίστηκε ο προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού και εξοπλισμού ανάλογα με την χωρητικότητα των σταδίων και υπολογίστηκε ο βαθμός συμμόρφωσης. Τα στοιχεία ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν.
Όσον αφορά τον βαθμό συμμόρφωσης παρατηρηθήκαν σημαντικές ανεπάρκειες στα στάδια που αφορούν και τις δύο εθνικές κατηγορίες χωρίς να καταγράφεται στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα τους. Η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού ιατρών ήταν για την Α κατηγορία 37,5% και για την Β κατηγορία 54,5%. Η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού νοσηλευτών ήταν για την Α κατηγορία 31,3% και για την Β κατηγορία 54,5% ενώ η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού διασωστών ήταν για την Α κατηγορία 25% και για την Β κατηγορία 9%. Σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό απινιδωτών η κάλυψη ήταν στο 63% και για τις δύο κατηγορίες. Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης παρατηρήθηκε στην κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού ασθενοφόρων( Α κατηγορία-93,7% και Β κατηγορία 100%).
Στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό εκπαίδευσης των υπευθύνων ιατρών στη ΚΑΡΠΑ (p value 0,019), στην μεγαλύτερη συχνότητα παρουσίας απινιδωτών πλησίον αγωνιστικού χώρου (p value<0,001) και στην μεγαλύτερη χρονική παρουσία προσωπικού της ομάδας ΚΑΡΠΑ πριν(p value 0,003) και μετά τον αγώνα (p value 0,005) στοιχεία που αφορούσαν την Α κατηγορία εν συγκρίσει με την Β κατηγορία.
Συμπερασματικά σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στην αντιμετώπιση και πρόληψη ΑΚΑ που αφορούν κυρίως τους θεατές στις εξέδρες των σταδίων. Οι ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις συστάσεις τις ΕΚΕ για την ορθή πρόληψη και αντιμετώπιση ΑΚΑ κατά την διάρκεια αγώνων. Ομάδες που διαθέτουν μικρότερα σε χωρητικότητα στάδια παρουσιάζουν αυξημένη συμμόρφωση με τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού και εξοπλισμού συγκριτικά με ομάδες που διαθέτουν μεγαλύτερα σε χωρητικότητα στάδια. Η υιοθέτηση των συστάσεων της ΕΚΕ από τις υπεύθυνες ομοσπονδίες στον κανονισμό διεξαγωγής των πρωταθλημάτων ενδεχομένως να επιφέρει βελτίωση των συνθηκών στην ασφάλεια θεατών και αθλητών ορίζοντας κατά αυτό τον τρόπο ένα υποχρεωτικό πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aιφνίδιος καρδιακός θάνατος, Kαρδιακή ανακοπή, Aθλητές, Θεατές, Στάδια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
105
Ioannidis Emmanouil Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο