Πνευματικότητα και υγεία. Πνευματικοί παράγοντες και διαχείριση θεμάτων υγείας κατά την ορθόδοξη διδασκαλία

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2777276 309 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Τομέας Υγείας - Μητέρας - Παιδιού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δαρβύρη Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χρούσος Π. Γεώργιος, Καθηγητής Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βασδέκης Σπυρίδων, Καθηγητής Ιατρική, ΕΚΠΑ
Θανοπούλου Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτογέρου Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσή Ευανθία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρική, ΕΚΠΑ
Περβανίδου Παναγιώτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ζουμάκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πνευματικότητα και υγεία. Πνευματικοί παράγοντες και διαχείριση θεμάτων υγείας κατά την ορθόδοξη διδασκαλία
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πνευματικότητα και υγεία. Πνευματικοί παράγοντες και διαχείριση θεμάτων υγείας κατά την ορθόδοξη διδασκαλία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η υγεία και η ασθένεια είναι δύο αντίθετες δυνάμεις, που εξισορροπούν τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ολότητα. Η υγεία βρίσκεται σε µια διαρκή και στενή σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης µε παθοφυσιολογικούς, αλλά και µε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πνευματικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, οι οποίοι, συνεργαζόμενοι άρτια μεταξύ τους, συμβάλουν στην καθιέρωση της δυναμικής ισορροπίας τόσο της υγείας όσο και του ευρύτερου πολιτισμικού πλαισίου μιας κοινωνίας. Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των πνευματικών ή/και των θρησκευτικών παρεμβάσεων, οι οποίοι διευκολύνουν την αυτοδιαχείριση, είναι η στενή σύνδεσή τους με τις πολιτιστικές πεποιθήσεις και τις αξίες των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η περιγραφή και η ανάλυση της έννοιας της πνευματικότητας, η εξέταση της θρησκευτικής και της ορθόδοξης θρησκευτικής πνευματικότητας σε σχέση με την υγεία, όπως και η παρουσίαση των ορθόδοξων χριστιανικών πνευματικών παραγόντων -των ορθόδοξων δηλαδή χριστιανικών θρησκευτικών πρακτικών- εκείνων που επιδρούν ουσιαστικά και επηρεάζουν την υγεία, όπως και τους μηχανισμούς σύνδεσής τους με την υγεία, την ασθένεια και τη θεραπεία.
Επισκόπηση κύριας βιβλιογραφίας: Διενεργήθηκε ανασκόπηση σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές βάσεις δεδομένων και σε ελληνικές επιστημονικές βάσεις βιβλιοθηκών από την άνοιξη του 2014 έως την άνοιξη του 2018. Σημαντικές επίσης πληροφορίες αντλήθηκαν τόσο από ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και λεξικά όσο και από την ορθόδοξη βιβλιογραφία.
Αποτελέσματα: Η θρησκευτική πνευματικότητα και οι παράγοντές της επιδρούν θετικά και βελτιωτικά στην ψυχοσωματική υγεία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων που βιώνουν οποιαδήποτε χρόνια και απειλητική νόσο, συντελούν στην καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου τους, τους δημιουργούν θετικά συναισθήματα, τους οδηγούν στην αύξηση των επιπέδων αυτοελέγχου και αυτοφροντίδας, καθώς εμφανίζουν καλύτερες συμπεριφορές υγείας, καλύτερη ιατρική και θεραπευτική συμμόρφωση, συμβάλουν στην καθιέρωση του υγιεινού τρόπου ζωής τους και τους εφοδιάζουν κατάλληλα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα κάθε στρεσογόνο κατάσταση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.
Συμπεράσματα: Η θρησκευτική πνευματικότητα και οι παράγοντές της συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και αποτελεί προτεραιότητα της ολιστικής προσέγγισης της φροντίδας τους που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας, στην οποία επιβάλλεται να συμβάλει με δυναμικό και ενεργητικό τρόπο και η ορθόδοξη Ποιμαντική της Υγείας, καθώς η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι σημαντικότατη και επηρεάζει την ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευματικότητα, Θρησκευτικότητα, Θρησκεία, Υγεία, Ασθένεια, Θεραπεία, Διακονία, Ιατρική, Ευεξία, Ποιότητα ζωής, Αξιολόγηση, Ανάγκες, Φροντίδα, Στρατηγικές αντιμετώπισης, Στρες, Επιπτώσεις, Θετικά συναισθήματα, Θνησιμότητα, Παράγοντες πνευματικότητας, Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, Εκκλησιασμός, Προσευχή, Νοερά προσευχή, Συγχώρεση, Συμπόνια, Ευγνωμοσύνη, Μετάνοια, Εξομολόγηση, Ευχέλαιο, Ταπείνωση, Υπομονή, Νηστεία, Ελπίδα, Ψυχομετρικά εργαλεία, Ερωτηματολόγια, Κλίμακες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1284
Αριθμός σελίδων:
694
Panagiota Darvyri Phd.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο