Ανάπτυξη Συστημάτων Διαδερμικής Χορήγησης Φαρμακολογικά Δραστικών Ουσιών με Ασθενώς Βασικό Χαρακτήρα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777288 474 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευάς Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Ράλλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη Συστημάτων Διαδερμικής Χορήγησης Φαρμακολογικά Δραστικών Ουσιών με Ασθενώς Βασικό Χαρακτήρα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη Συστημάτων Διαδερμικής Χορήγησης Φαρμακολογικά Δραστικών Ουσιών με Ασθενώς Βασικό Χαρακτήρα
Περίληψη:
Η διαδερμική χορήγηση φαρμακολογικά δραστικών ουσιών (ΦΔΟ), εάν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές οδούς χορήγησης, δηλαδή την από του στόματος και την ενδοφλέβια οδό, όπως αποφυγή του φαινομένου πρώτης διόδου, επίτευξη σταθερών επιπέδων στο πλάσμα και βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών.
Σκοπός λοιπόν της παρούσας μελέτης ήταν η in vitro αξιολόγηση της διαπερατότητας ΦΔΟ με ασθενώς βασικό χαρακτήρα, δραστική ουσία Α και δραστική ουσία Β, μέσω της επιδερμίδας ως πρώτο βήμα για την ανάπτυξη διαδερμικών θεραπευτικών συστημάτων (ΔΘΣ) με επιθυμητό ρυθμό αποδέσμευσης. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε η επίδραση ορισμένων παραγόντων, όπως η χημική μορφή των ΦΔΟ, η σύσταση του φορέα διαδερμικής χορήγησης καθώς και το δέρμα από διαφορετικούς δότες.
Για τα in vitro πειράματα διαδερμικής διαπερατότητας χρησιμοποιήθηκαν τροποποιημένα, κάθετα κύτταρα διάχυσης τύπου Franz και ανθρώπινη επιδερμίδα από δέρμα διαφορετικών δοτών, θηλυκού φύλου.
Οι συνθέσεις που περιείχαν τη δραστική ουσία Α με τη μορφή υδροχλωρικού άλατος (A-HCl) εμφάνισαν εξαιρετικά χαμηλές τιμές Q, ποσότητα δηλαδή της A-HCl που διαπερνούσε την επιδερμίδα ανά μονάδα επιφανείας σε μονάδες μg/cm2, στις 12, 24, 36 και 48 h από την έναρξη του πειράματος. Ούτε ο διαφορετικός οργανικός διαλύτης της σύνθεσης αλλά ούτε και το δέρμα από διαφορετικό δότη επηρέασαν στατιστικά σημαντικά την απορρόφησή της, με συνέπεια η ροή να χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής.
Οι συνθέσεις που περιείχαν τη δραστική ουσία Α με τη μορφή ασθενούς βάσης εμφάνισαν μεγαλύτερες τιμές Q σε όλες τις χρονικές στιγμές δειγματοληψίας, επιτυγχάνοντας θεραπευτικά επίπεδα για περισσότερο από 48 h ύστερα από χορήγηση ΔΘΣ τύπου δεξαμενής με μέγεθος μικρότερο από 12 cm2. Όσον αφορά τα ΔΘΣ τύπου Drug-in-Adhesive (DIA), η κλασική μέθοδος (monolithic patches) δεν ήταν λειτουργική εξαιτίας της πτητικότητας της ΦΔΟ σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 35ºC για αυτό και δοκιμάστηκε η τεχνική multilaminate – sandwich patches. Ωστόσο, παρόλο που το αρχικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, παρατηρούνταν μεγάλη απόκλιση στη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας Α από τη θεωρητική γεγονός που πιθανότατα οφείλεται είτε στη μεμβράνη υποστήριξης (backing membrane) είτε στο πιεσοευαίσθητο συγκολλητικό (pressure sensitive adhesive – PSA).
Τέλος, σχετικά με τις συνθέσεις που περιείχαν την ασθενή βάση της δραστικής ουσίας Β, δεν εμφάνισαν επαρκείς τιμές Q ώστε να επιτυγχάνονται θεραπευτικά επίπεδα στο πλάσμα από ΔΘΣ αποδεκτού εμβαδού. Επιπλέον, η αυξανόμενη περιεκτικότητα σε αιθανόλη και η αντίστοιχη μεταβολή της συγκέντρωσης της ΦΔΟ δεν εμφάνισαν ανάλογα αποτέλεσμα στη ροή μέσω του δέρματος.
Συμπεραίνεται λοιπόν πως τα επίπεδα των ΦΔΟ στο πλάσμα ύστερα από διαδερμική χορήγηση των ασθενών βάσεων είναι αρκετά υψηλότερα συγκριτικά με τη χορήγηση των αντίστοιχων αλάτων. Επιπλέον, η χορήγηση της δραστικής ουσίας Α είναι εφικτή από ΔΘΣ τύπου δεξαμενής ενώ η δραστική ουσία Β απαιτεί περαιτέρω μελέτη για αξιολόγηση της διαδερμικής διαπερατότητάς της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαδερμική χορήγηση, Aσθενής βάση, Kεράτινη στοιβάδα, In vitro διαπερατότητα, Διαδερμικά θεραπευτικά συστήματα, Τύπου δεξαμενής, Drug-in-Adhesive
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
199
Αριθμός σελίδων:
146
Διπλωματική Εργασία Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο