Συχνότητα εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς υποβαλλόμενους σε αντιψυχωσική θεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777559 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γαστουνιώτη Μαριλένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυριτση, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συχνότητα εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς υποβαλλόμενους σε αντιψυχωσική θεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συχνότητα εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς υποβαλλόμενους σε αντιψυχωσική θεραπεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ψυχιατρικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων ασθενειών λόγω της υψηλότερης επικράτησης και της ανεπαρκούς προσοχής στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς υποβαλλόμενους σε αντιψυχωσική θεραπεία.
Υλικό και Μέθοδος:Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 120 ψυχικά ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί ή είναι ακόμα νοσηλευόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον Μάιο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 από τους φακέλους των ασθενών Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS-22 και τη στατιστική δοκιμασία t-test κατά ζεύγη, , x2-test .
Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 120 ψυχιατρικοί ασθενείς. Η ηλικία έναρξης της ψυχιατρικής διαταραχής στο 75,8% ήταν σε ηλικία κάτω των 30 ετών. Συνυπάρχον νόσημα σε ποσοστό 77,5% εκδηλώθηκε μετά την εμφάνιση της ψυχικής διαταραχής και το 77,8% του δείγματος έγιναν παχύσαρκοι. Τα άτομα τα οποία έπαιρναν αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή παρουσιάζουν αύξηση της HDL χοληστερόλης, της τιμής των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης, της συστολικής αρτηριακής πίεσης, του ΔΜΣ (p<0,001) αντίστοιχα και του σακχάρου του αίματος (p=0,023). Όσον αφορά τα άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα και συγκεκριμένα τα άτομα που έπαιρναν ολανζαπίνη παρουσιάζουν αυξημένη τιμή χοληστερόλης, τριγκυκεριδίων, συνολικής χοληστερόλης (p<0,001) αντίστοιχα, συστολική αρτηριακή πίεση, (p=0,009), αύξηση του ΔΜΣ, (p<0,001) και αύξηση του σακχάρου αίματος, (p=0,045). Τα άτομα που έπαιρναν την κλασσική αντιψυχωσική αγωγή, στο σύνολό τους έπαιρναν Βουτυροφαινόνη, παρουσίασαν αύξηση της συνολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, συστολικής αρτηριακής πίεσης, διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ΔΜΣ και σακχάρου αίματος, (p<0,001) αντίστοιχα, και μείωση της HDL χοληστερόλης, (p=0,001).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη δεν βρέθηκε η χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων να ευθύνεται για την εμφάνισης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και καρδιακών συμβάντων, εν τούτοις βρέθηκε αύξηση παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υπέρταση, και αύξηση του σακχάρου του αίματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιψυχωσικά φάρμακα, Σχιζοφρένεια, Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, Καρδιακά συμβάντα, Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

YASTOUNIOTI MARILENA-master.pdf
789 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.