Διακαθετηριακή θεραπεία μεταστατικού καρκίνου του ήπατος με σφαιρίδια που απελευθερώνουν χημειοθεραπευτικά

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2778770 418 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κλινικοεργαστηριακός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-17
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βεργαδής Χρυσοβαλάντης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ηλίας Μπρούντζος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ευσταθόπουλος Ευστάθιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαλαγάρη Αικατερίνη, Αναπλ. καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αλεξοπούλου Ευθυμία, Αναπλ. καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Ματθίλδη, Επίκ. καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουρέας Ανδρέας, Επίκ. καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σπηλιόπουλος Σταύρος, Επίκ. καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διακαθετηριακή θεραπεία μεταστατικού καρκίνου του ήπατος με σφαιρίδια που απελευθερώνουν χημειοθεραπευτικά
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διακαθετηριακή θεραπεία μεταστατικού καρκίνου του ήπατος με σφαιρίδια που απελευθερώνουν χημειοθεραπευτικά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο διακαθετηριακός χημειοεμβολισμός (ΧΜΕ) έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ασθενών με ανεγχείρητη ηπατική μεταστατική νόσο από ορθοκολικό καρκίνο. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ΧΜΕ μπορεί να επιτύχει σταθεροποίηση ή βελτίωση της νόσου ακόμη και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες θεραπείες με άλλες μεθόδους.
Σκοπός: Στην παρούσα προοπτική μελέτη διερευνάται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ΧΜΕ με μικροσφαιρίδια φορτωμένα με ιρινοτεκάνη, στη θεραπεία ασθενών με ανεγχείρητη ηπατική μεταστατική νόσο από ορθοκολικό καρκίνο.
Ασθενείς και μέθοδοι: Ασθενείς με προέχουσα ηπατική μεταστατική νόσο από ορθοκολικό καρκίνο, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον μία γραμμή συστηματικής χημειοθεραπείας χωρίς ανταπόκριση, υπεβλήθησαν σε ΧΜΕ με μικροσφαιρίδια φορτωμένα με ιρινοτεκάνη (Hepasphere® MeritMedical). Πραγματοποιήθηκε εκλεκτική έγχυση των σφαιριδίων σε λοβαίους ή τμηματικούς κλάδους της ηπατικής αρτηρίας. Η απεικονιστική ανταπόκριση αξιολογήθηκε με τα κριτήρια mRECIST. Η μέθοδος Kaplan-Meier χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογηθεί η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου στο ήπαρ (PFS) και η συνολική επιβίωση (OS). Επίσης έγινε επισκόπηση των ανεπιθύμητων ανεργιών της θεραπείας με ΧΜΕ.
Αποτελέσματα: 76 ασθενείς (μέσης ηλικίας 69 ετών) υπεβλήθησαν XME με μικροσφαιρίδια φορτωμένα με ιρινοτεκάνη. Διεξήχθησαν συνολικά 227 συνεδρίες XME, όλες με τεχνική επιτυχία. Σημειώθηκαν 5 μείζονες επιπλοκές (4 ασθενείς εμφάνισαν ηπατική ανεπάρκεια και ένας ασθενής ηπατικό απόστημα μετά από ΧΜΕ). Το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) κατά mRECIST ήταν 64,5%. Η OS μετά τον πρώτο ΧΜΕ ήταν 10,8 μήνες και το PFS υπολογίσθηκε στους 5,8 μήνες. Διαπιστώθηκε παράταση της OS και του PFS στους ασθενείς με περιορισμένη ή ολιγομεταστατική ηπατική νόσο συγκριτικά με αυτούς με εκτεταμένη ηπατική προσβολή.


Συμπεράσματα:
Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη ο ΧΜΕ με μικροσφαιρίδια φορτωμένα με ιρινοτεκάνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία υπό το πρίσμα της τοπικής ανταπόκρισης και της παράτασης της επιβίωσης χωρίς πρόοδο νόσου στο ήπαρ. Τα όφελος όσο αφορά τη συνολική επιβίωση φαίνεται να περιορίζεται στους ασθενείς με αυξημένο φορτίο ηπατικής μεταστατικής νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χημειοεμβολισμός, Ηπατικές μεταστάσεις, Ορθοκολικός καρκίνος, Επιβίωση, Αντικειμενική ανταπόκριση, Ιρινοτεκάνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
118
Vergadis Chrysovalantis Phd.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο