Μελέτη ψυχολογικών παραμέτρων σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2779220 544 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τηνιακός Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γουρνέλλης Ρωσσέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική,ΕΚΠΑ
Δουζένης Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μιχόπουλος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη ψυχολογικών παραμέτρων σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη ψυχολογικών παραμέτρων σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πολλαπλή σκλήρυνση (Multiple Sclerosis, MS) είναι η συχνότερη απομυελινωτική νόσος, και μια από τις σοβαρότερες νευρολογικές νόσους που προκαλούν αναπηρία. Η MS χαρακτηρίζεται από επίκτητες συρρέουσες βλάβες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό, ενώ συνήθως εμφανίζεται με υποτροπιάζουσα πορεία (ωστόσο υπάρχουν και προϊούσες μορφές της νόσου). Τα ψυχιατρικά συμπτώματα αποτελούν πυρηνικό στοιχείο του φαινοτύπου της νόσου.
Σκοπός της έρευνας: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην MS και την κατάθλιψη, το άγχος, την αυτοκτονικότητα, τις διαταραχές του ύπνου και την κόπωση. Επιπλέον προσπαθήσαμε να καταδείξουμε τις πιθανές σχέσεις 1) μεταξύ των προαναφερθέντων ψυχιατρικών καταστάσεων και 2) μεταξύ των προαναφερθέντων ψυχιατρικών καταστάσεων και συγκεκριμένων παραμέτρων της MS (τύπο και διάρκεια της νόσου, βαθμό αναπηρίας).
Μέθοδος: Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες: η ομάδα της MS που αποτελείτο από 50 ενδονοσοκομειακούς ασθενείς (22 άνδρες, 28 γυναίκες), και η ομάδα ελέγχου που αποτελείτο επίσης από 50 άτομα (22 άνδρες, 28 γυναίκες) ελεύθερα MS. Οι δύο ομάδες ήταν εξομοιωμένες ως προς την ηλικία, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο. Επίσης οι δύο ομάδες ήταν ελεύθερες άλλων μειζόνων παθολογικών και νευρολογικών νοσημάτων. Επιπλέον οι συμμετέχοντες σκληρυντικοί ασθενείς ήταν ελεύθεροι ψυχιατρικού ιστορικού πριν από την έναρξη της MS. Για την εκτίμηση της κατάθλιψης και του άγχους χορηγήθηκε η Hospital Anxiety Depression Scale (HADS), για την εκτίμηση της αυτοκτονικότητας η Suicidal Behaviors Questionnaire- Revised (SBQ-R), για την εκτίμηση των υπνικών διαταραχών η Athens Insomnia Scale (AIS), για την εκτίμηση της κόπωσης η Fatigue Severity Scale (FSS). Επίσης χρησιμοποιήθηκε η Kurtzke Expanded Disability Status Scale (EDSS) για την αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας ένεκα της MS. Επιπλέον χρησιμοποιήσαμε την κλίμακα Mini Mental State Examination (MMSE), προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έρευνα αποκλειστικά υποκείμενα χωρίς σημαντική γνωστική έκπτωση (cutoff point < 24).
Αποτελέσματα: Οι σκληρυντικοί ασθενείς παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις ψυχιατρικές παραμέτρους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον στην ομάδα της MS η κατάθλιψη συσχετίστηκε θετικά με το άγχος, τις υπνικές διαταραχές, την κόπωση, την αυτοκτονικότητα, το βαθμό αναπηρίας και την ηλικία. Το άγχος εμφάνισε θετική συσχέτιση με την κατάθλιψη, τις διαταραχές του ύπνου, την κόπωση και την ηλικία. Οι υπνικές διαταραχές συσχετίστηκαν θετικά με την κατάθλιψη, το άγχος, την κόπωση και την ηλικία. Η κόπωση παρουσίασε θετική συσχέτιση με την κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές του ύπνου, το βαθμό αναπηρίας και την ηλικία. H αυτοκτονικότητα συσχετίστηκε θετικά μόνο με την κατάθλιψη και με το βαθμό αναπηρίας. Επιπλέον ο βαθμός της αναπηρίας παρουσίασε θετική συσχέτιση με τη διάρκεια της νόσου. Οι προϊούσες μορφές της MS εμφάνισαν ισχυρότερες θετικές συσχετίσεις με την κατάθλιψη και την κόπωση σε σχέση με την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου. Στην παρούσα έρευνα δεν προέκυψαν συσχετίσεις ανάμεσα στο φύλο και στις υπό μελέτη ψυχιατρικές διαταραχές. Από την άλλη, τα άτομα με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο σκόραραν υψηλότερα στην κατάθλιψη, στην αυτοκτονικότητα και στην κόπωση. Όσον αφορά την επαγγελματική κατάσταση, οι σκληρυντικοί ασθενείς χωρίς εργασία σκόραραν υψηλότερα σε όλες τις κλίμακες σε σχέση με τους έχοντες εργασία ασθενείς. Τέλος η οικογενειακή κατάσταση δεν εμφάνισε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με τις εξεταζόμενες ψυχιατρικές καταστάσεις.
Συμπεράσματα: Με την παρούσα έρευνα επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε την επίπτωση συγκεκριμένων ψυχιατρικών διαταραχών σε Έλληνες ενδονοσοκομειακούς ασθενείς με MS. Ελπίζουμε τελικώς να συνεισφέραμε στην πληρέστερη κατανόηση και διαχείριση της ψυχιατρικής συνιστώσας της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολλαπλή σκλήρυνση, Κατάθλιψη, Άγχος, Αϋπνία, Κόπωση, Αυτοκτονικότητα, Αναπηρία, Βαθμός αναπηρίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
277
Αριθμός σελίδων:
127
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tiniakos Ioannis Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.