Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών και Ασκήσεις Ετοιμότητας σε Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης: Περιγραφή, Ανάλυση και Κριτική Επισκόπηση σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2780740 416 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-09-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καραφέρη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ.ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΥ Α. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Δρ.ΛΟΖΙΟΣ Σ. Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. ΛΕΚΚΑΣ Ε. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών και Ασκήσεις Ετοιμότητας σε Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης: Περιγραφή, Ανάλυση και Κριτική Επισκόπηση σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών και Ασκήσεις Ετοιμότητας σε Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης: Περιγραφή, Ανάλυση και Κριτική Επισκόπηση σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στην συχνότητα και στην ένταση των φυσικών αλλά και τεχνολογικών καταστροφών η οποία οφείλεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από τη μια, και σε ανθρωπογενείς παράγοντες από την άλλη. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ολοένα αυξανόμενες απώλειες, ανθρώπινης ζωής και σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Είναι γεγονός ότι όπως οποιαδήποτε κατασκευή, έτσι και οι σχολικές μονάδες μπορούν να εκτεθούν σε κινδύνους προερχόμενους από κάποια μορφή φυσικής καταστροφής. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν κατασκευές άτρωτες και, όπως ορίζεται και από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, μια κατασκευή θεωρείται αντισεισμική όταν εξασφαλίζει «την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις μεγάλων εντάσεων, το περιορισμό και την αποφυγή οικονομικών απωλειών σε περιπτώσεις μετρίων εντάσεων και τη διασφάλιση μιας ελάχιστης στάθμης λειτουργιών των έργων» ΕΑΚ,2000.
Τα σχολικά συγκροτήματα είναι δομές στις οποίες φιλοξενείται ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός παιδιών και εκπαιδευτικών για πολλές ώρες καθημερινά. Επιβάλλεται λοιπόν να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια η οποία είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών που αφορούν την πρόληψη, την ετοιμότητα και την ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων μερών στον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Για τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολείου θα πρέπει τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να κινούνται σε τρείς άξονες: ασφαλή σχολικά κτίρια, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων προερχόμενων από φυσικές καταστροφές και ύπαρξη πολιτικών και εθνικών στρατηγικών μέσω των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπορούν να διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις, μειώνοντας τους επιπτώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, η παρούσα εργασία αφορά την μελέτη, περιγραφή, συγκριτική ανάλυση και κριτική επισκόπηση ενός αριθμού δημοσιευμένων ασκήσεων ετοιμότητας σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει την σπουδαιότητα των ασκήσεων ετοιμότητας ως τμήμα των στρατηγικών διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων στις σχολικές μονάδες.
Μέσα από την περιγραφή και την συγκριτική ανάλυση των δεδομένων έγινε προσπάθεια να βρεθεί ο βαθμός συσχέτισης της βαθμίδας εκπαίδευσης, της περιοχής και της χώρας στην οποία βρίσκεται η σχολική μονάδα καθώς και του ρόλου του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, στον ευρύτερο σχεδιασμό διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στη σχολική μονάδα, και συγκεκριμένα των ασκήσεων ετοιμότητας.
Επιχειρείται μέσα από μια γόνιμη κριτική να αναδειχθούν καλές πρακτικές οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν στις σχολικές μονάδες της χώρας μας .Παράλληλα επιχειρείται η εστίαση σε περιοχές και τομείς των ασκήσεων οι οποίοι απαιτούν βελτίωση και προτείνονται μέτρα και λύσεις οι οποίες απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φυσικές καταστροφές, διαχείριση κρίσεων, εκπαίδευση, ομάδες διαχείρισης κρίσεων, σχέδια έκτακτης ανάγκης, ασκήσεις ετοιμότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
50
ΚΑΡΑΦΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο