Crustal and upper mantle structure of the broader Greek region using receiver functions and seismic anisotropy

Διπλωματική Εργασία uoadl:2815643 443 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σεισμολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φουντουλάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
George Kaviris, Assistant Professor (National and Kapodistrian University of Athens)
Panayotis Papadimitriou , Professor (National and Kapodistrian University of Athens)
George Drakatos, Research Director (National Observatory of Athens)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Crustal and upper mantle structure of the broader Greek region using receiver functions and seismic anisotropy
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δομή φλοιού και ανωτέρου μανδύα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο με χρήση συναρτήσεων δέκτη και σεισμικής ανισοτροπίας
Περίληψη:
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γεωδυναμικά χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια πληθώρα γεωλογικών στοιχείων. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να εξετάσει σε βάθος το γεωδυναμικό πλαίσιο του ελλαδικού χώρου, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτόν τόσο το φαινόμενο της σχάσης των εγκαρσίων κυμάτων όσο και την μεθοδολογία των συναρτήσεων δέκτη.
Οι παράμετροι σεισμικής ανισοτροπίας των φάσεων SKS και PKS προσδιορίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 45 σταθμούς του Ενοποιημένου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της Ελλάδας και του δικτύου του Παρατηρητηρίου Kandilli της Τουρκίας. Ο κατάλογος των δεδομένων περιελάμβανε τηλεσεισμούς για το χρονικό διάστημα 2010 έως 2017. Οι παράμετροι σχάσης των εγκαρσίων κυμάτων προσδιορίστηκαν με τη μέθοδο της Ελάχιστης Ενέργειας, η οποία θεωρήθηκε η πλέον αξιόπιστη, μέσω του πακέτου λογισμικού Splitlab. Γενικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης σεισμικής ανισοτροπίας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωνών ανισοτροπίας στον ελλαδικό χώρο, με εναλλαγή παράλληλων και κάθετων προς την τάφρο διευθύνσεων. Οι ζώνες ερμηνεύονται με την ύπαρξη ενός ανώτερου και ενός κατώτερου στρώματος ολιβίνη στην υποβύθιση. Δύο πιθανές περιπτώσεις τυρβώδους ροής έχουν ανιχνευτεί στα άκρα της ζώνης υποβύθισης, που συνεπάγονται την πιθανή ύπαρξη κενών στην πλάκα που επιτρέπουν στο υλικό να εισέρχεται μέσα στην μανδυακή σφήνα. Υψηλός αριθμός μηδενικών μετρήσεων ανισοτροπίας εντοπίστηκε στους σταθμούς KZN και XOR, οι οποίες ερμηνεύθηκαν με την πιθανή ύπαρξη μεταβατικής ζώνης μεταξύ της εμπροσθοτάφρου και της οπισθοτάφρου. Οι μετρήσεις των φάσεων SKS και PKS ερμηνεύονται από κοινού, δεδομένου ότι παρέχουν παρόμοιες μετρήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η τεχνική των συναρτήσεων δέκτη εφαρμόστηκε σε 49 σταθμούς του Ενοποιημένου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων με ανάλυση τηλεσεισμών για το χρονικό διάστημα 2010 έως 2017. Δύο διαφορετικές μεθοδολογίες αποσυνέλιξης (Iterative, Waterlevel) εφαρμόστηκαν για την αφαίρεση της επίδρασης της πηγής και του σταθμού στο σεισμικό σήμα. επίσης, εφαρμόστηκε η μεθοδολογία H-k για τον προσδιορισμό του βάθος της ασυνέχειας Moho κάτω από κάθε σταθμό μελέτης. Τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα προέκυψαν από την επαναληπτική αποσυνέλιξη (Iterative), αλλά και οι δύο μεθοδολογίες παρείχαν αξιόπιστα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου πάχους φλοιού κάτω από τις Ελληνίδες, το οποίο μειώνεται σταδιακά μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος. Αρνητικοί παλμοί φάσεων Ps παρατηρήθηκαν τοπικά κοντά στην ζώνη υποβύθισης και κυρίως σε σταθμούς στην Κρήτη. Επιπλέον, οι παρατηρούμενοι από την μέθοδο H-k λόγοι Vp/Vs προσδιορίζουν την πιθανή ύπαρξη μερικής τήξης σε τμήμα της δυτικής Ελλάδος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σεισμική ανισοτροπία, SKS, Συναρτήσεις δέκτη, Βάθος Moho, Εσωτερικό Γης, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
200
Αριθμός σελίδων:
102
M.Sc._Thesis_Fountoulakis_f.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο