Οι επιπτώσεις των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην νεογνική και παιδική ηλικία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819067 293 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σαρρή Παρνασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν. Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δ. Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χ. Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιπτώσεις των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην νεογνική και παιδική ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιπτώσεις των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην νεογνική και παιδική ηλικία
Περίληψη:
Εισαγωγή: η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Στις 25 Ιουλίου 1978, γεννήθηκε το πρώτο "μωρό δοκιμαστικών σωλήνων", η Louise Brown. Οι Robert Edwards και Patrick Steptoe, οι οποίοι συνεργάστηκαν στη διαδικασία, θεωρούνται πρωτοπόροι της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι κύριες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) είναι η IVF ( in vitro fertilization ) και η ICSI ( intracytoplasmic sperm injection ). Η γονιμοποίηση in vitro ή η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τύπος τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να βοηθήσει τις γυναίκες να μείνουν έγκυες. Περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου έξω από το σώμα της μητέρας στο εργαστήριο και στη συνέχεια την εμφύτευσή του στη μήτρα της. Μέχρι το 2016, περίπου 6,5 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν με γονιμοποίηση in-vitro (IVF).
Σκοπός-υλικό: ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν και ακόμα είναι η υγεία των παιδιών που προκύπτουν από μεθόδους ART. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ανασκόπηση και η παρουσίαση των επιπλοκών στη νεογνική και παιδική ηλικία που σχετίζονται με τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσα από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο.
Αποτελέσματα: σε ότι αφορά τις νεογνικές επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν την πολύδυμη κύηση, την προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, νεογνά με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς και την περιγεννητική θνησιμότητα.
Οι νευροαναπτυξιακές λειτουργίες των παιδιών που προκύπτουν από τεχνικές υποβοηθουμένης αναπαραγωγής φαίνεται να είναι παρόμοιες με των παιδιών που προκύπτουν από φυσική σύλληψη. Πάραυτα τα παιδιά που γεννιούνται μέσω της θεραπείας γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κατά το ένα τρίτο πιθανότερο να έχουν ψυχιατρικά προβλήματα όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια από ό, τι τα γεννημένα φυσικά, σύμφωνα με έρευνα, ενώ επίσης φαίνεται να έχουν μια τάση για απομόνωση και καταθλιπτική συμπεριφορά. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν είναι υπεύθυνες οι διαδικασίες γονιμότητας, αλλά μάλλον η ίδια η υπογονιμότητα καθώς τα υπάρχοντα ελαττωματικά γονίδια περνούν στους απογόνους
Θέματα σχετικά με τη συσχέτιση μεθόδου IVF και καρδιακών νοσημάτων συζητήθηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τις πιο ευνοϊκές προσεγγίσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ISMAAR) στο Λονδίνο. Η μέθοδος "υψηλής διέγερσης", όπου χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα για την τόνωση της παραγωγής ωαρίων , είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται συνήθως σε βρετανικές κλινικές γονιμότητας. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η θεραπεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απογόνους με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και παχύτερες αρτηρίες από το κανονικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά μεταξύ των μωρών αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ως ενήλικες.
Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει τον κίνδυνο επιγενετικών διαταραχών σε παιδιά με ART και μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ επιγενετικών διαταραχών και καρκίνου . Το εάν η ART θα αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεογνά είναι ένα άλλο σημερινό ζήτημα. Ωστόσο, λόγω της σπανιότητας του καρκίνου στα παιδιά, η εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε παιδιά που έχουν συλληφθεί με ART δεν είναι εύκολη. Έρευνες ανά τον κόσμο έχουν συνδέσει την ART με κακοήθειες όπως αμφιβληστροειδοβλάστωμα, ηπατοβλάστωμα, λεμφοβλαστική λευχαιμία. Άλλες φαίνονται να οφείλονται περισσότερο με την ίδια την υπογονιμότητα , ενώ κάποιες φαίνεται να είναι κατά ένα μικρό ποσοστό πιο αυξημένες σε παιδία που προέκυψαν από IVF. Σύμφωνα με μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος λευχαιμίας αλλά και λεμφώματος Hodgkin. Τα αποτελέσματα συμπίπτουν εν μέρει με αυτά μεγάλης Σουηδικής έρευνας με κυρίαρχη την οξεία λεμφική λευχαιμία και όγκους κεντρικού νευρικού συστήματος. Περαιτέρω μελέτες και μακροχρόνια παρακολούθηση είναι απαραίτητες για να καθοριστεί εάν τελικά η ART έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση του καρκίνου.
Συμπεράσματα: συμπερασματικά, παρόλο που τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών που προκύπτουν από τεχνικές ART είναι θετικά, είναι σημαντική η διενέργεια μεγάλων μελετών κοόρτης σε βρέφη και παιδία που γεννήθηκαν με τεχνικές IVF / ICSI για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την δημόσια υγεία, έτσι ώστε να διερευνηθούν πλήρως τα θέματα της υγείας και της πορείας των παιδιών, μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
IVF, ART, Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, Επιπλοκές, IVF κίνδυνοι, Εξωσωματική γονιμοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Sarri Parnasia Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.