Η εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα Όργανα Διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819089 420 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-09
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τζαμαργιά Μαριάνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ Φασούλης Κωνσταντίνος ,Ομότιμος Καθηγητής ,ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Δρ Δασκαλάκης Δημοσθένης,Καθηγητής,ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Δρ Μπάμπαλης Θωμάς,Καθηγητής,ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα Όργανα Διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσδιορίσουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα όργανα διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ως δρώντα σε ατομικό επίπεδο, αλλά και ως ομάδα μέσα σε έναν σύλλογο.
Αρχικά διερευνάται η θεωρητική προσέγγιση του θέματος και στη συνέχεια η ερευνητική.
Διερευνάται ο βαθμός εργασιακής ικανοποίησης σε σχέση με τον τρόπο λήψης απόφασης από το Σύλλογο Διδασκόντων, στη συνέχεια από τον Διευθυντή και τέλος η προσωπική ευθύνη στις συλλογικές αποφάσεις.
Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ως μεθοδολογικό εργαλείο το δομημένο ερωτηματολόγιο της Google Form με 40 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Από αυτές, οι 11 αφορούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και 29 ερωτήσεις κρίσεως δομημένες με βάση την πεντάβαθμη κλίμακα LIKERT.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί σε σχετικά υψηλό ποσοστό είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο λήψης αποφάσεων, (χωρίς να λείπουν οι δυσαρεστημένοι) από τα όργανα του σχολείου.
Έχουν αίσθημα ευθύνης στην εργασία τους, έχουν τη διάθεση να πάρουν καινοτομικές αποφάσεις και να τις υλοποιήσουν. Από την άλλη όμως έχουν άγνοια τόσο οι ίδιοι όσο και τα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές) από τις γνωστικές προκαταλήψεις, που διέπουν τις δικές τους αποφάσεις, στο χώρο του σχολείου.
Επομένως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη επιμόρφωσης διευθυντών και στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και καθηγητών σε θέματα που αφορούν γνωστικές προκαταλήψεις και μαθήματα NLP.
Αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικό τρόπο σκέψης, που θα φέρει νέο τρόπο λήψης αποφάσεων, με τη συμμετοχή όλων ή σχεδόν όλων για ένα πιο σύνθετο και συναινετικό αποτέλεσμα.
Έτσι, η προσπάθεια αυτή θα αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στους ευχαριστημένους –δυσαρεστημένους και θα δημιουργήσει πάζλ θέσεων, απόψεων και πρωτοβουλιών και ανάληψη προσωπικής ευθύνης, στην εποχή της μετανεωτερικότητας, της γνώσης και της πληροφορίας, για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς προκαταλήψεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: εργασιακή ικανοποίηση, ανάγκες, νομικό πλαίσιο σχολικών αποφάσεων, τρόπος λήψης απόφασης, προσωπικότητα ατόμου, τύποι ηγεσίας, προκαταλήψεις, κά.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
150
ΜΑΡΙΑΝΘΗ-ΤΖΑΜΑΡΓΙΑ Τελική.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


ΔΙΑΤΡΙΒΗ-ΤΕΛΙΚΗ.rar
959 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.