Econometric Analysis for Inbound International Tourism in Greece: A Panel Data Approach

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819694 330 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καρανίκας Ευθύμιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Βασιλείου, Καθηγητής,Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ,Πανεπιστημίο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Econometric Analysis for Inbound International Tourism in Greece: A Panel Data Approach
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικονομετρική ανάλυση για τον εισερχόμενο διεθνή τουρισμό στην Ελλάδα: προσέγγιση μέσω πάνελ δεδομένων
Περίληψη:
H παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει τις αιτίες που επηρεάζουν την διεθνή τουριστική ζήτηση της Ελλάδας. Η ανάλυση βασίζεται σε ένα πάνελ δεδομένων από 34 χώρες οι οποίες αποτελούν το 91,5% περίπου της συνολικής τουριστικής ζήτησης στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-2015, προκειμένου η μελέτη να συμπεριλάβει την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους ώστε να εξάγει πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η ζήτηση για τουρισμό εκτιμάται χρησιμοποιώντας στατικές και δυναμικές εξισώσεις που λαμβάνουν τον αριθμό αφίξεων των τουριστών από τις χώρες προέλευσης τους ως εξαρτημένη μεταβλητή. Οι επεξηγηματικές μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν για να εξηγήσουν την συνάρτηση ζήτησης έχουν ποσοτικό χαρακτήρα και είναι κυρίως οικονομικές και δημογραφικές. Για την εκτίμηση των συντελεστών παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές μέθοδοι που λαμβάνουν υπόψη την πολυπλοκότητα των δεδομένων πάνελ. Ακολουθήθηκαν οι μέθοδοι OLS, FE, RE και GMM-SYS με την χρήση του στατιστικού πακέτου Stata/SE 12.
Η παρούσα μελέτη διαφοροποιείται σε σχέση με προηγούμενες εμπειρικές μελέτες στην ανάλυση της διεθνής τουριστικής ζήτησης της Ελλάδας καθώς χρησιμοποιεί ένα πολύ μεγάλο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες προέλευσης των τουριστών και χρησιμοποιεί πρόσθετες επεξηγηματικές μεταβλητές. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αποτελείται από δύο μέρη το θεωρητικό και το εμπειρικό και έχει την ακόλουθη μορφή:
Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι διάφοροι ορισμοί που έχουν δοθεί για την έννοια του τουρισμού σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και στην συνέχεια δίνονται οι επίσημοι ορισμοί των εννοιών «τουρισμός» και «τουρίστας» όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO). Τέλος, παρατίθεται το φαινόμενο του τουρισμού ως οικονομική δραστηριότητα, η πορεία του διεθνούς τουρισμού και η συμβολή του στην Ελληνική οικονομία. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στους προσδιοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ζήτηση του τουρισμού καθώς και στα χαρακτηριστικά που την διακρίνουν. Έπειτα, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση σε προηγούμενες έρευνες στα πλαίσια της ανάλυσης της διεθνούς τουριστικής ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, εκθέτουμε τα κυριότερα μοντέλα (χρονολογικά, οικονομετρικά και τεχνητής νοημοσύνης), τις μεθόδους εκτίμησης, τις εξαρτημένες και ανεξάρτητες μεταβλητές καθώς και τους δείκτες σφάλματος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η εμπειρική ανάλυση της τουριστικής ζήτησης της Ελλάδας χρησιμοποιώντας στατικά και δυναμικά πάνελ δεδομένων. Στη συνέχεια μέσα από απαραίτητους στατιστικούς ελέγχους, γίνεται προσπάθεια για την επιλογή ενός κατάλληλου οικονομετρικού μοντέλου που επεξηγεί καλύτερα τα δεδομένα. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εκπίπτουν από τη συγκεκριμένη ανάλυση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δεδομένα Panel, Τουριστική Ζήτηση στην Ελλάδα, Δυναμικό Μοντέλο,Γενικευμένη Μέθοδος Ροπών Συστήματος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
154
Αριθμός σελίδων:
122
Master Thesis Karanikas Efthimios.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο