Διαταραχές φάσματος διεισδυτικού πλακούντα - Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820412 238 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπακόλας Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές φάσματος διεισδυτικού πλακούντα - Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές φάσματος διεισδυτικού πλακούντα - Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η εργασία αυτή μελετά τη θαυμαστή και πολύπλοκη διεργασία της πλακουντοποίησης και την παρέκκλιση της από τα φυσιολογικά μονοπάτια περιορισμού της , που οδηγούν στην διεισδυτική πλακουντοποίηση.
Σκοπός - Υλικό και Μέθοδος
Σκοπός της εργασίας είναι να επιτελέσει στην εξοικείωση των παρόχων μαιευτικής φροντίδας με την επιδημιολογία, τους παράγοντες κινδύνου, τη διάγνωση ιστολογική και κλινική, αλλά και την απαρτιωμένη αντιμετώπιση τους, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αποτέλεσματα προοπτικών τυχαιοποιημένων μελετών, μετα-αναλύσεων, αλλά και νεότερων κατευθυντήριων οδηγιών από τις πλεόν έγκριτες επιστημονικές εταιρείες. Έγινε αναζήτηση στην έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιογραφία, ανάλυση των αποτελεσμάτων και οργανωμένη σύνθεση - συγγραφή του παρόντος, ώστε να συμπεριληφθούν η επιδημιολογία, οι παράγοντες κινδύνου, η προγεννητική διάγνωση, η μη συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση, η συντηρητική αντιμετώπιση των διαταραχών του φάσματος του διεισδυτικού πλακούντα, με ανάλυση των πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων, αλλά και των επιπλοκών των διαφορετικών τεχνικών αντιμετώπισης.
Συμπεράσματα
Οι διαταραχές του φάσματος του διεισδυτικού πλακούντα είναι ένα αυξανόμενο μαιευτικό ζήτημα, παράλληλα με την αύξηση στη συχνότητα των καισαρικών τομών και αποτελεί σημαντική αιτία μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνητότητας.. Η ανώμαλη πρόσφυση του πλακούντα είναι αποτέλεσμα προβληματικής φθαρτοποίησης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι ανοσολογικοί μηχανισμοί που έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά για την παρεμπόδιση της υπέρμετρης διήθησης της τροφοβλάστης, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί. Η υπερηχογραφία θα πρέπει να εκτελείται από πεπειραμένο υπερηχογραφιστή και τα υπερηχογραφικά σημεία θα πρέπει να τυποποιηθούν, ώστε να εξαλειφθεί στο ελάχιστο η υποκειμενικότητα της εξέτασης αυτής. Μία ομάδα ιατρών με διαφορετικές εξειδικεύσεις απαιτείται για την βέλτιστη αντιμετώπιση περιστατικών με υποψία διεισδυτικού πλακούντα. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεθόδων δευτερογενούς πρόληψης, εναλλακτικών μεθόδων διάγνωσης, χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης, αλλά και κατάλληλων στρατηγικών συντηρητικής αντιμετώπισης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανώμαλη πλακουντοποίηση, Διεισδυτικός, Στιφρός, Συμφυτικός, Πλακούντας, Αιμορραγία, Μαιευτική Υστερεκτομή, Ένδειξη πρόωρου τοκετού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
400
Αριθμός σελίδων:
183
Bakolas Georgios Master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο