Ανοσολογική ανταπόκριση ασθενών με HIV λοίμωξη σε ένα ισχυρό εμβολιαστικό σχήμα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β

Διπλωματική Εργασία uoadl:2820878 434 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοστατιστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσιμπιδάκης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τουλούμη Παναγιώτα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουρκουντή Σοφία, Παθολόγος, Νοσοκομείο Α. Συγγρός
Βουρλή Γεωργία, Διδάκτωρ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοσολογική ανταπόκριση ασθενών με HIV λοίμωξη σε ένα ισχυρό εμβολιαστικό σχήμα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσολογική ανταπόκριση ασθενών με HIV λοίμωξη σε ένα ισχυρό εμβολιαστικό σχήμα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β
Περίληψη:
Εισαγωγή: Λόγω του κοινού τρόπου μετάδοσης που μοιράζονται οι ιοί ΗΙV και HBV (επαφή με μολυσμένο αίμα, σεξουαλική επαφή, κάθετη μετάδοση κατά τον τοκετό) η συλλοίμωξη και με τους 2 ιούς είναι συχνή, καθιστώντας τις σχετιζόμενες με το ήπαρ νόσους (κυρίως ηπατοκυτταρικό καρκίνο και χρόνια ηπατίτιδα), σημαντική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας στον πληθυσμό αυτό. Στην εποχή της υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκής αγωγής (highly active antiretroviral therapy - HAART) ο εμβολιασμός των ΗΙV οροθετικών ασθενών έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (ΗΒV) είναι επιβεβλημένος και συστήνεται σε όλους τους ασθενείς που δεν έχουν εκτεθεί ήδη στον ΗΒV. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι το καθιερωμένο εμβολιαστικό σχήμα που εφαρμόζεται στον υγιή πληθυσμό δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στους HIV οροθετικούς ασθενείς. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει προτείνουν διαφορετικά σχήματα εμβολιασμού (υψηλότερη δοσολογία, περισσότερες δόσεις, άλλη οδό χορήγησης) με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικότερης ανοσοποίησης έναντι του ΗΒV στον πληθυσμό αυτό.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση εμβολιαστικού σχήματος έναντι του HBV, με διπλάσια δόση (40mcg) σε σχέση με το κλασικό σχήμα (20mcg), σε δείγμα ΗΙV-οροθετικών ασθενών υπό θεραπεία και με μη ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο.

Μέθοδοι:
Πρόκειται για προοπτική μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» την περίοδο 2012 έως 2016. Κριτήρια εισαγωγής ήταν συλλοίμωξηHBV/HIV, υπό επιτυχή (μη-ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο) αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας (HAART). Εμβολιάστηκαν συνολικά 197 ασθενείς εκ των οποίων 134 έλαβαν το κλασικό σχήμα, δηλαδή 20mcg (Engerix®) σε 3 δόσεις (στους μήνες 0, 1 και 6), και 63 έλαβαν διπλή δόση, δηλαδή 40mcg (HBVaxPRO®), στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Τα αντισώματα ΑntiHBs μετρήθηκαν στον 1 μήνα, στο 1 έτος και στα 2 έτη μετά το τέλος του εμβολιασμού. Η ανταπόκριση στον εμβολιασμό ορίστηκε ως η ανάπτυξη τίτλων αντισωμάτων ≧10 mIU/mL. Τα επίπεδα των αντισωμάτων μετασχηματίστηκαν λογαριθμικά και συγκρίθηκαν οι γεωμετρικές μέσες τιμές με Wilcoxon rank-sum test μεταξύ των δύο ομάδων εμβολίου. Λογιστική παλινδρόμηση διενεργήθηκε για διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ανοσολογικής ανταπόκρισης, όπου διαπιστώθηκε μη γραμμική σχέση της ηλικίας με την ανταπόκριση καθώς και αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ηλικία και την ομάδα εμβολίου. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το λογισμικό STATA version 11.

Αποτελέσματα
Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης τον πρώτο μήνα μετά το τέλος του εμβολιαστικού σχήματος ήταν 72%. Στην ομάδα του HBVaxPro το ποσοστό αυτό ήταν 79.4% (50/63), ενώ στην ομάδα του Engerix το ποσοστό ήταν 68.7% (92/134), με p=0.118. Στο 1 έτος τα ποσοστά αυτά ήταν 65.1% (41/63) για την ομάδα HBVaxPro και 53% (71/134) στην ομάδα Engerix (p = 0.110) και στη διετία 47.6% (30/63) και 39.6% (53/134) αντίστοιχα (p = 0.285). Οι τίτλοι αντισωμάτων εκφρασμένοι ως γεωμετρικές μέσες τιμές (GMT) ήταν κατά μέσο όρο υψηλότεροι στην ομάδα της διπλής δόσης σε στατιστικά σημαντικό βαθμό σε όλες τις χρονικές στιγμές που μετρήθηκαν. Το διορθωμένο για την ηλικία odds ratio για ανοσολογική ανταπόκριση ήταν 2.2 (95% CI: 1.03- 4.6; p=0.041) υπέρ της διπλής δόσης. Από τους παράγοντες που διερευνήθηκαν η ηλικία ήταν η μόνη μεταβλητή που βρέθηκε να σχετίζεται σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την ανταπόκριση (OR= 0.958 ανά έτος, p=0.016). Ωστόσο διαπιστώθηκε μη γραμμική σχέση της ανταπόκρισης με την ηλικία καθώς και αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ηλικία και την ομάδα εμβολίου που έδειξε ότι το όφελος υπέρ της διπλής δόσης μειώνεται αυξανόμενης της ηλικίας μέχρι τα 55 έτη, ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες δεν διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων. Η ανάλυση που έγινε στην υποομάδα των ασθενών ηλικίας <55 ετών έδειξε ένα ΟR για ανταπόκριση 3.6 (95% CI: 1.45-9; p=0.006) υπέρ της διπλής δόσης εμβολίου.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με 3 δόσεις των 40mcg φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερα ποσοστά ανταπόκρισης και υψηλότερους τίτλους ΑntiHBs σε σχέση με το κλασικό σχήμα των 20mcg σε 3 δόσεις. Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό σχήμα, στους ΗΙV οροθετικούς ασθενείς με καλή ανοσολογική κατάσταση, ενδεχομένως να αποτελεί καλύτερη εναλλακτική επιλογή για τον επιτυχή εμβολιασμό τους έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
HIV, HBV, Ηπατίτιδα Β, Εμβολιασμός, Εμβόλιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
56
Tsimpidakis Antonis Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο