Γνώση και προσήλωση στην αντιπηκτική αγωγή ασθενών με κολπική μαρμαρυγή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837151 325 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Νοσηλευτική Καρδιαγγειακών Νόσων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μεσύρη Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Φώτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ηρώ Μπροκαλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Γιακουμιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώση και προσήλωση στην αντιπηκτική αγωγή ασθενών με κολπική μαρμαρυγή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώση και προσήλωση στην αντιπηκτική αγωγή ασθενών με κολπική μαρμαρυγή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η λήψη αντιπηκτικής αγωγής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θρομβοεμβολικού επεισοδίου και η αποτελεσματικότητα της αγωγής εξαρτάται από το βαθμό προσήλωσης των ασθενών σε αυτή.
Σκοπός: Η εκτίμηση της γνώσης ασθενών με ΚΜ για την αντιπηκτική αγωγή και του βαθμού προσήλωσής τους σε αυτή.
Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική περιγραφική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 97 ασθενείς με ΚΜ, που νοσηλεύονταν σε καρδιολογική κλινική γενικού νοσοκομείου της Αθήνας από το Δεκέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018. Για την συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση των ακόλουθων εργαλείων: «Anticoagulant Knowledge Tool» (ΑΚΤ), «A14-scale» και «Adherence Barrier Questionnaire» (ABQ). Για τη διαχείριση και στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το πακέτο IBM SPSS 22.0. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των ασθενών της μελέτης ήταν 71,88 έτη (SD=10,7 έτη) και η πλειοψηφία ήταν γυναικείου φύλου (52,6%). Οι περισσότεροι ασθενείς (57,7%) έπασχαν από παροξυσμική ΚΜ. Το επίπεδο γνώσης των ασθενών για την από του στόματος αντιπηκτική αγωγή ήταν ικανοποιητικό, αλλά όχι υψηλό, όπως φάνηκε από τη μέση τιμή στο ΑΚΤ (24,48). Η εμμένουσα ΚΜ και η λήψη νεότερων αντικητικών σχετίζονται με έλλειμμα γνώσης (p=0,031 και p<0,001, αντίστοιχα). Η πλειοψηφία των ασθενών της μελέτης (56,6%) δεν ήταν προσηλωμένοι στην αντιπηκτική αγωγή, ενώ οι ασθενείς της μελέτης ανέφεραν την ύπαρξη εμποδίων στην προσπάθειά τους για προσήλωση στην αντιπηκτική αγωγή. Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο εμφάνισαν ελλιπή προσήλωση στην αντιπηκτική αγωγή (p<0,001 και p=0,034, αντίστοιχα), ενώ η ύπαρξη εμποδίων σχετίστηκε με τη μεγαλύτερη ηλικία, την αυξημένη διάρκεια νοσηλείας και το μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο ΤΕΠ για την ΚΜ (p<0,001, p=0,003 και p=0,026, αντίστοιχα).
Συμπεράσματα: Οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης δεν είναι προσηλωμένοι στην αντιπηκτική αγωγή, ενώ το επίπεδο γνώσης τους για την αντιπηκτική αγωγή είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι υψηλό, Παράλληλα, η πλειοψηφία των ασθενών ανέφεραν σημαντική επιρροή των εμποδίων που επηρεάζουν την προσήλωσή τους στην αγωγή. Προφανώς, οι επαγγελματίες υγείας, με προεξέχοντες τους νοσηλευτές, οφείλουν να εστιάσουν στο πρόβλημα της ελλιπούς προσήλωσης των ασθενών με ΚΜ στην αντιπηκτική αγωγή και να ασχοληθούν συστηματικά με την εκπαίδευση αυτών των ασθενών
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιπηκτική αγωγή, Γνώση, Κολπική μαρμαρυγή, Προσήλωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
94
ΜΕΣΥΡΗ ΑΘΗΝΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο