Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε συστηματκά αθλούμενα άτομα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837289 382 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καπέτης Λορέντζος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγέλη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε συστηματκά αθλούμενα άτομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε συστηματκά αθλούμενα άτομα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, πολλές φορές τα παραπάνω γίνονται πηγή δημιουργίας προβλημάτων υγείας, με κορυφαίο τραγικό γεγονός τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ακόμα και νέων ανθρώπων, φαινομενικά υγειών. Για αυτόν τον λόγο, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έχει θεσπιστεί ο υποχρεωτικός ιατρικός έλεγχος και η σχετική έκδοση ιατρικής βεβαίωσης ικανότητας για άθληση, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες αθλούμενους, καθώς και για αυτούς που απλά επιθυμούν να ασκηθούν σε οργανωμένους χώρους, συλλόγους, σωματεία και σχολές.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει, την πραγματική ικανότητα των καρδιολόγων να εκδίδουν υπεύθυνα τις ιατρικές βεβαιώσεις, καθώς και το επίπεδο ετοιμότητάς τους στην επίλυση προβληματισμών των ασθενών τους σχετικά με το είδος και την ένταση της άσκησης και την αναγκαιότητα τροποποίησης της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν συνολικά 112 καρδιολόγοι, εργαζόμενοι σε τριτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες δομές υγείας καθώς και καρδιολόγοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018 με την αποστολή ειδικού ερωτηματολογίου ηλεκτρονικά. Η ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS-22 και εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία x2-test. Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 112 καρδιολόγους που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, οι 74 ανήκουν σε τριτοβάθμιες δομές υγείας, οι 8 σε δευτεροβάθμιες, οι 8 σε πρωτοβάθμιες και οι 22 στον ιδιωτικό τομέα. Μόλις οι 26 (23.2%) απάντησαν σωστά σε 15 ή περισσότερες ερωτήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο ανώτερος αριθμός σωστών απαντήσεων ήταν 19 και συμπληρώθηκαν από 6 συμμετέχοντες (5.3%). Ακόμα, παρά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής καρδιολόγων από τριτοβάθμια κέντρα (66%), τα ποσοστά σωστών απαντήσεων παρέμειναν χαμηλά. Από τη στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι περισσότερες σωστές απαντήσεις με στατιστικά σημαντική διαφορά στις υποκατηγορίες κατηγορίας που αφορούν το ΗΚΓ, τις αρρυθμίες, τις δομικές παθήσεις γενικά του ερωτηματολογίου έδωσαν οι καρδιολόγοι που απασχολούνται στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, (p=0.029), (p=0.005), και (p=0.002), αντίστοιχα. Στις άλλες τρεις υποκατηγορίες δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές, (p>0.05).
Συμπεράσματα: Οι γνώσεις των Ελλήνων καρδιολόγων όσο αφορά στη συνάρτηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ικανότητας προς άθληση, κρίνεται ανεπαρκής. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες Ιατρικές εταιρίες για την επίλυση του προβλήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προαθλητικός, Αθλητές, Αθλούμενοι, Άσκηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
128
Kapetis Lorentzos-master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο