Επίδραση ακουστικού ερεθίσματος με και χωρίς ευδιάκριτο παλμό στην κινητική σταθερότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838000 632 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αθλητική Βιομηχανική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Εμμανουήλ Αναλίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουσάνογλου Ελισσάβετ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Μπουντόλος Κ. Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
Γεωργάκη Α. Καθηγήτρια, Μουσικών Σπουδών-ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση ακουστικού ερεθίσματος με και χωρίς ευδιάκριτο παλμό στην κινητική σταθερότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση ακουστικού ερεθίσματος με και χωρίς ευδιάκριτο παλμό στην κινητική σταθερότητα
Περίληψη:
Εισαγωγή. Ο παλμός ενός μουσικού ΑΕ, έχει βρεθεί ότι αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για την ύπαρξη θετικής επίδρασης των ΑΕ, είτε ως ασκησιακό εργογόνο είτε ως εργαλείο παρέμβασης στον κινητικό έλεγχο μέσω της κινητικής παράσυρσης. Εντούτοις, παραμένει ασαφής τόσο αυτή καθαυτή η επίδραση του AE αλλά και των παλμικών του χαρακτηριστικών, όπως η διακριτότητα του παλμού, στη σταθερότητα της κίνησης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την επίδραση AE με και χωρίς ευδιάκριτο παλμό (ΕΠ) στην κινητική σταθερότητα.
Μέθοδος. Είκοσι γυναίκες (Ηλικία: 26±4.2 έτη, Ανάστημα: 172.2±6 cm, Σωματική μάζα: 68.1±10.6kg, ΔΜΣ: 21.2±2.0) αξιολογήθηκαν σε τρεις κινητικές δοκιμασίες οι δύο εκ των οποίων αφορούσαν σε ακούσια ταλάντωση (ήρεμη όρθια στάση με τα πόδια σε παράλληλη και σε προσθιοπίσθια διάταξη), και η τρίτη σε εκούσια ταλάντωση του σώματος (προσθιοπίσθια αιώρηση του σώματος από την ήρεμη όρθια στάση με τα πόδια σε παράλληλη διάταξη), σε τρεις συνθήκες ΑΕ: (Α) χωρίς ΑΕ, (Β) ΑΕ με ΕΠ και (Γ) ΑΕ χωρίς ΕΠ. Πραγματοποιήθηκαν 2 προσπάθειες σε κάθε δοκιμασία με 2 λεπτά διάλειμμα μεταξύ προσπαθειών. Για τη συλλογή και ανάλυση των κινητικών δεδομένων του κέντρου πίεσης (ΚΠ) χρησιμοποιήθηκε δυναμοδάπεδο (Kistler, 9286AA, 100 Ηz) και των κινηματικών δεδομένων του κέντρου μάζας (ΚΜ) χρησιμοποιήθηκε αδρανειακός αισθητήρας (MicroStrain, 3DM-GX3-45, 100Hz). Για τη στατιστική ανάλυση εφαρμόσθηκε ΑΝOVA επαναλαμβανόμενων μετρήσεων (έλεγχος ενδοζευγικών διαφορών με διόρθωση κατά Bonferroni) με επίπεδο σημαντικότητας p < 0.05 (SPSS 24.0).
Αποτελέσματα. Δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις τρεις συνθήκες ΑΕ για τις μεταβλητές του ΚΠ και τις μεταβλητές του ΚΜ, στις δοκιμασίες ακούσιας ταλάντωσης (p > 0.05). Σημαντική επίδραση του ΑΕ και της διακριτότητας του παλμού βρέθηκε στην εκούσια ταλάντωση και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη ταχύτητα του ΚΠ, στη μικρότερη διάρκεια του κύκλου κίνησης και στη μεγαλύτερη συχνότητα ταλάντωσης όπως αυτές υπολογίστηκαν τόσο από τα δεδομένα του ΚΠ όσο και από τα δεδομένα του ΚΜ.
Συμπεράσματα. Συμπερασματικά, οι μεταβολές υποδηλώνουν μείωση της κινητικής σταθερότητας κατά τις δοκιμασίες ακούσιας και εκούσιας ταλάντωσης του σώματος, κατά την ακρόαση ΑΕ. Εντούτοις, σημαντικές διαφορές των εξεταζόμενων μεταβλητών του ΚΠ και του ΚΜ, βρέθηκαν μόνο για την εκούσια ταλάντωση. Η διερεύνηση της επίδρασης της παλμικής διακριτότητας, καθώς και άλλων μουσικών χαρακτηριστικών, στην κινητική σταθερότητα αποτελεί ένα ερευνητικό πεδίο με περιορισμένα δεδομένα. Εντούτοις, η προοπτική της πρακτικής εφαρμογής παρόμοιων ευρημάτων μπορεί να συμβάλλει θετικά στη βελτίωση ή αποκατάσταση της κινητικής σταθερότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μουσικό ακουστικό ερέθισμα, παλμική διακριτότητα, κινητική παράσυρση, κινητική σταθερότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
120
Emmanouil_MSc_thesis_2018.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο