Υπερηχογραφικά υποβοηθούμενος καθετηριασμός επισκληρίδιου χώρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2845395 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοχική Αναισθησία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστοδουλάκη Καλλιόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιδηροπούλου Τατιανή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σαραντέας Θεοδόσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ματσώτα Παρασκευή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπερηχογραφικά υποβοηθούμενος καθετηριασμός επισκληρίδιου χώρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπερηχογραφικά υποβοηθούμενος καθετηριασμός επισκληρίδιου χώρου
Περίληψη:
Η υπερηχογραφία έχει φέρει επανάσταση στην αναισθησιολογική πρακτική κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Η χρήση των υπερήχων για την τοποθέτηση ενδοφλέβιων καθετήρων είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ η υπερηχογραφική καθοδήγηση για την επιτέλεση περιφερικών νευρικών αποκλεισμών έχει επίσης εκτεταμένη εφαρμογή. Δεν ισχύει το ίδιο για τους κεντρικούς νευρικούς αποκλεισμούς, αν και η μέθοδος αναφέρεται στη βιβλιογραφία από το 1980, πιθανώς εξαιτίας των αρκετών περιορισμών της τεχνικής. Παρόλο που πολλές μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζουν τους υπερήχους για ασφαλέστερους και πιο εύκολους κεντρικούς αποκλεισμούς, οι υπερηχογραφικά- υποβοηθούμενες νευραξονικές επεμβάσεις δεν ήταν συνηθισμένες μέχρι πρόσφατα.
Στη συμβατική τεχνική, η εκτέλεση των νευραξονικών αποκλεισμών βασίζεται κυρίως στην ψηλάφηση ανατομικών οδηγών σημείων. Αυτή είναι μια τυφλή προσέγγιση, και η διαφοροποίηση της ανατομίας κάθε ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά την πραγματοποίηση του αποκλεισμού. Τα ανατομικά οδηγά σημεία μπορεί να αποκρύπτονται λόγω παρουσίας παχυσαρκίας, οιδήματος ή μεταβολών στις ανατομικές δομές (πχ. μετά από χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη ή παρουσία σκολίωσης). Η τραυματική παρακέντηση του υπαραχνοειδούς ή επισκληρίδιου χώρου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές (κάκωση νευρικών ριζών, επισκληρίδιο αιμάτωμα, κεφαλαλγία μετά από ακούσια τρώση σκληράς μήνιγγας, παραισθησία). Η συχνότητα επιπλοκών αυξάνεται μετά από πολλαπλές προσπάθειες για εισαγωγή της βελόνας και παρουσία δύσκολου καθετηριασμού επισκληρίδιου χώρου.
Ο προ-επεμβατικός υπέρηχος (σάρωση της σπονδυλικής στήλης πριν το νευραξονικό αποκλεισμό) μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον αναισθησιολόγο να έχει μια απεικόνιση των δομών που τον ενδιαφέρουν με τον εντοπισμό των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, τον προσδιορισμό της μέσης γραμμής της σπονδυλικής στήλης, την εκτίμηση της ιδανικής κλίσης για την εισαγωγή της βελόνας και τη μέτρηση του βάθους του επισκληρίδιου χώρου. Aυτές οι πληροφορίες αυξάνουν τη συχνότητα επιτυχίας στην πρώτη απόπειρα και μειώνουν τον αριθμό των προσπαθειών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της τεχνικής και της κλινικής έκβασης.
Στην παρούσα μελέτη περιλαμβάνεται η αναλυτική περιγραφή της υπερηχογραφικής τεχνικής και της κλινικής εφαρμογής της, καθώς και μία ανασκόπηση των βιβλιογραφικών δεδομένων που υποστηρίζουν τη χρήση υπερηχογραφίας για την υποβοήθηση της διεξαγωγής επισκληρίδιου ή υπαραχνοειδούς αναισθησίας· ακολουθούν κάποιες υποδείξεις για την κλινική πρακτική.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επισκληρίδιος αναισθησία, Υπαραχνοειδής αναισθησία, Υπερηχογραφία, Σπονδυλική στήλη, Κεντρικοί νευρικοί αποκλεισμοί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
84
Christodoulaki Kalliopi Master.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο