«Αξιολόγηση της μουσειακής μάθησης: Η εφαρμογή του εργαλείου των Γενικών Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών»

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2852244 278 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.)
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ντίνου Μαγδαληνή-Μπουμπουλίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαρία-Ζωή Φουντοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Βέρδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορικό & Αρχαιολογικό, ΕΚΠΑ
Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Ευανθία-Έλλη Μηλίγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Αξιολόγηση της μουσειακής μάθησης: Η εφαρμογή του εργαλείου των Γενικών Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών»
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Αξιολόγηση της μουσειακής μάθησης: Η εφαρμογή του εργαλείου των Γενικών Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών»
Περίληψη:
Στην παρούσα διατριβή ερευνώνται τα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται η περιγραφή των διαδικασιών μάθησης που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μελέτη της εκπαιδευτικής στοχοθεσίας των προγραμμάτων του και η αξιολόγηση της αποδοτικότητάς τους. Ως προς το θεωρητικό πλαίσιο, αναλύονται θεματικές, όπως μουσειακή εκπαίδευση, θεωρίες μάθησης, μουσειακή αξιολόγηση, ιστορία της εκπαίδευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην εννοιολογική κατανόηση της εργασίας. Όσον αφορά τη μεθοδολογία που εφαρμόσθηκε, παρουσιάζεται το εργαλείο αξιολόγησης «Γενικά Μαθησιακά Αποτελέσματα» (ΓΜΑ), το οποίο αποτυπώνει το εύρος της μαθησιακής εμπειρίας των επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους. Το εργαλείο των ΓΜΑ εξετάζει πέντε μαθησιακές παραμέτρους στις οποίες εμπλέκεται ο επισκέπτης μέσα σε ένα μουσείο∙ αυτές είναι η γνώση, οι δεξιότητες, η νοοτροπία, η δημιουργικότητα και η πρόοδος. Στην παρούσα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, συμμετείχαν 586 μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να συμπληρώσουν από ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο στους άξονες της ηλικίας και του γνωστικού επιπέδου τους, αλλά και των πέντε μαθησιακών παραμέτρων των ΓΜΑ. Από τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρείται ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων του Μουσείου Παιδείας επιτεύχθηκαν και οι μαθητές ενισχύθηκαν μαθησιακά μέσα από την επίσκεψή τους σε αυτό. Βέβαια, τα ποσοστά ανταπόκρισης των μαθητών στις πέντε παραμέτρους των ΓΜΑ παρουσιάζουν σημαντικές στατιστικές διακυμάνσεις. Τα συγκεκριμένα ποσοστά παρέχουν πληροφορίες για τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, αλλά και για τη βελτίωση της λειτουργίας του. Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι τα ΓΜΑ αποδεικνύονται πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για την αξιολόγηση της μουσειακής μάθησης στα σημερινά ελληνικά δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Μάθηση, Μουσειοπαιδαγωγική, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Αξιολόγηση, Μαθησιακά Αποτελέσματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
193
Αριθμός σελίδων:
255
διατριβή_Μ.Ντίνου.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο