Ερευνώντας τη νεοελληνική ορθογραφία και τις γνώσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2864752 438 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Διδακτική Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σέργης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιορδανίδου Άννα, Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. , Πανεπιστημίου Πατρών
Μαγουλά Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε., Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατσούδα Γεωργία,Ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας Ακαδημίας Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ερευνώντας τη νεοελληνική ορθογραφία και τις γνώσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ερευνώντας τη νεοελληνική ορθογραφία και τις γνώσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία στόχο έχει να ερευνήσει τις γνώσεις των υποψήφιων δασκάλων σχετικά με τις ρυθμίσεις της νεοελληνικής ορθογραφίας. Είναι γεγονός ότι σήμερα έ-χει διεξαχθεί πλήθος ερευνών που αφορούν το πεδίο της ορθογραφίας και ειδικότερα των ορθογραφικών λαθών. Τα πορίσματά τους μας πληροφορούν για τη σωρεία λαθών στις λέξεις της λεγόμενης ιστορικής ορθογραφίας, που είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς για ποιο λόγο συμβαίνει, αφού γράφουμε αναντίστοιχα με ό,τι προφέρουμε, ενώ άλλες μας πληροφορούν για τα λάθη που γίνονται σ’ άλλους τομείς, π.χ. μορφολογία, φωνολογία κτλ. Ωστόσο, η έρευνά μας ακολουθώντας μία καινούρια κατηγοριοποίηση, που περιλαμβάνει δύο διακριτές κατηγορίες: λέξεις ιστορικής γραφής και δάνειες, αναδεικνύει μαζί με τα άλλα και τα λάθη που γίνονται στις λέξεις εξωτερικού δανεισμού, τα οποία δε θα έπρεπε να υπάρχουν αν αναλογιστεί κανείς τις σαφείς ρυθμίσεις της σχολικής Γραμματικής.
Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από τους πρωτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι οι φοιτητές δε γνωρίζουν επαρκώς τους κανόνες από την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, μάλιστα δε θα ήταν υπερβολή αν υποστηριχτεί ότι η πλειοψηφία τούς αγνοεί παντελώς. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική βελτίωση σε συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών του δείγματος κατά το Δ΄ έτος σπουδών.
Τέλος, αποδεικνύουμε μέσω της ανάλυσης των δεδομένων μας ότι με τη συστηματική διδασκαλία των ρυθμίσεων που διέπουν την ορθογραφία της κοινής νέας ελληνικής είναι δυνατόν να μειωθούν αισθητά τα λάθη, κυρίως στη γραφή των άκλιτων δανείων, αλλά και κάποιων λέξεων ιστορικής ορθογραφίας που η γραφή τους όμως διέπεται από κάποιους κανόνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
ρυθμίσεις νεοελληνικής ορθογραφίας, γνώσεις υποψήφιων εκπαιδευτικών, τυποποίηση, διδασκαλία της ορθογραφίας, ορθογραφικά λάθη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
162
Σέργης Γ. Γεώργιος_Διπλωματική εργασία_Ορθογραφία.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο