Το εργασιακό στρες, η επαγγελματική εξουθένωση και η επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2865502 613 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσαρουχάς Νεκτάριος-Θεοχάρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνίου Σταμάτιος-Αλέξανδρος,Αναπληρωτής Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Παπακωνσταντίνου Δόξα,Επίκουρη Καθηγήτρια, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Δρόσος Νικόλαος,διδ.(συνεπιβλέπων)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το εργασιακό στρες, η επαγγελματική εξουθένωση και η επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το εργασιακό στρες, η επαγγελματική εξουθένωση και η επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής
Περίληψη:
Το εργασιακό στρες αποτελεί μια παράμετρο ιδιαίτερα καθοριστική για την αποτελεσματικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για ένα καθολικό στοιχείο, που ξεπερνά το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης ή την ιεραρχική θέση του εκπαιδευτικού και αγγίζει ποικίλες διαστάσεις του ατόμου.
Σκοπός της παρούσης έρευνας, είναι να διερευνήσει το εργασιακό στρες, την κατάθλιψη και το άγχος των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα επίπεδα της επαγγελματικής τους ικανοποίησης. Στην παρούσα μελέτη έλαβαν μέρος εκατό (100) εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Αττικής. Η διεξαγωγή των ευρημάτων της μελέτης, έγινε με το ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε την Κλίμακα Αντιλαμβανόμενου Στρες-14 (Perceived Stress Scale-14, PSS-14), την κλίμακα Κατάθλιψης, Άγχους και Στρες-21 (Depression Anxiety Stress Scale-21, DASS-21), την κλίμακα Καταγραφής Επαγγελματικής Ικανοποίησης (Employee Satisfaction Inventory-ESI), καθώς και την Κλίμακα Επαγγελματικής Ικανοποίησης (Job Satisfaction Scale – JSS).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσης μελέτης οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μέτρια επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες, άγχους και κατάθλιψης, καθώς και μέτρια επαγγελματική ικανοποίηση. Η αύξηση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες των εκπαιδευτικών σχετίζεται με μείωση της επαγγελματικής τους ικανοποίησης. Τα αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής σχετίζονται με τη μειωμένη επαγγελματική ικανοποίηση. Όσον αφορά στη σχέση στρες και την κατάσταση της υγείας τους, όσο αυξάνεται το στρες, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τόσο η υγεία τους επιδεινώνεται. Επομένως, το εργασιακό στρες, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να θεωρηθούν ως προγνωστικοί δείκτες της κατάσταση της υγείας των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, καθώς τα υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες και άγχους σχετίζονται ισχυρά με τα χαμηλά επίπεδα αυτό-αναφερόμενης υγείας-ευεξίας, αλλά και επαγγελματικής ικανοποίησης.
Η παρούσα έρευνα θα μπορέσει να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σηματοδότησης για νέες έρευνες και για την ανίχνευση παραγόντων που σχετίζονται με συγκεκριμένα νοσήματα, καθώς και την κατάρτιση στρατηγικών διαχείρισης και αντιμετώπισης του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης σε εκπαιδευτικούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων, όσον αφορά τη μείωση του εργασιακού στρες και την αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση συνολικά της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
εργασιακό στρες, κατάθλιψη, άγχος, επαγγελματική εξουθένωση, επαγγελματική ικανοποίηση, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
90
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ-ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ_.pdf
937 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.