Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι επιπτώσεις στην αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867690 292 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χατζηκουκούτση Βαΐτσα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι επιπτώσεις στην αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι επιπτώσεις στην αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) είναι συγχρωτισμένα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αυξημένη δυσαρέσκεια των ασθενών, την αυξημένη θνητότητα και τα αυξημένα ποσοστά ιατρικών λαθών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει το ποσοστό των ασθενών που επισκέπτονται το Τ.Ε.Π. και δεν χρήζουν εισαγωγής.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία αναδρομική μελέτη καταγραφής. Το δείγμα της μελέτης ήταν τυχαίο και αποτελούταν συνολικά από 618 ασθενείς. Αποκλείσθηκαν όσοι ασθενείς ήταν ηλικίας κάτω των 16 ετών, έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο και διακομίσθηκαν νεκροί.
Αποτελέσματα: Η ετήσια κίνηση του Τ.Ε.Π. ήταν 63,227 ασθενείς το 2016 και 62,667 ασθενείς το 2017. Εισαγωγή έγινε στο 8,2% των ασθενών το 2016 και στο 9,3% το 2017, ενώ διακομίσθηκαν σε άλλο νοσοκομείο το 0,22% και 0,23% αντίστοιχα. Οι ασθενείς εξετάσθηκαν από χειρουργούς, ορθοπεδικούς, ουρολόγους, παθολόγους και καρδιολόγους. Τα πιο συνήθη αιτία προσέλευση ήταν θλαστικό τραύμα, κοιλιακό άλγος, γαστρεντερίτιδα, άλγος αρθρώσεων, άλγος νεφρού, κάκωση άρθρωση, οσφυαλγία, πτώση, αυχεναλγία, μη ειδικό άλγος θώρακα, αίσθημα παλμών, εμπύρετο, βήχας, ουρολοίμωξη και αρτηριακή υπέρταση. Το 20% των ασθενών υπεβλήθηκε σε αιματολογικό έλεγχο και το 11,2% σε ακτινολογικό έλεγχο. Οι κύριες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (53,8%), συρραφή τραύματος (15,5%), ηλεκτροκαρδιογράφημα (9,2%) και περιποίηση τραύματος – κατάκλισης (5,9%).
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε ότι το 9% περίπου των ασθενών που εξετάσθηκε στο Τ.Ε.Π. εισήχθη στο νοσοκομείο, ενώ το 91% έλαβε εξιτήριο αφού πρώτα έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις. Στο Τ.Ε.Π. του υπό μελέτη νοσοκομείου δεν παρέχονται μόνο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως θα έπρεπε, αλλά και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Ασθενείς, Εισαγωγή, Εξιτήριο, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
63
Chatzikoukoutsi Vaitsa Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο