Μονάδα:
Τμήμα ΧημείαςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-18
Συγγραφέας:
Μυγιάκης Εμμανουήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σακελλαρίου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Ιατρού Ερμόλαος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πιτσικάλης Μαρίνος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Χατζηχρηστίδη Μαργαρίτα, Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Αυγερόπουλος Απόστολος, Καθηγητής ΠΙ
Βουγιουκαλάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Χώχος Χρήστος, Ερευνητής Γ’ ΕΙΕ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση και χαρακτηρισμός γραμμικών και μη γραμμικών ημικρυσταλλικών συμπολυμερών. Μελέτη επίδρασης της μακρομοριακής αρχιτεκτονικής στη σχέση δομής-ιδιοτήτων.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση και χαρακτηρισμός γραμμικών και μη γραμμικών ημικρυσταλλικών συμπολυμερών. Μελέτη επίδρασης της μακρομοριακής αρχιτεκτονικής στη σχέση δομής-ιδιοτήτων.
Περίληψη:
Στην παρούσα διατριβή συντέθηκαν ομοπολυμερή και συμπολυμερή πολυστυρε-νίου (PS) και πολυαιθυλενοξειδίου (PEO) με πολύπλοκες αρχιτεκτονικές. Οι συνθέσεις αυτές πραγ¬ματοποιήθηκαν με ανιοντικό πολυμερισμό σε συνθήκες υψηλού κενού.
Συντέθηκε μία σειρά από αστεροειδή ομοπολυμερή PS με πυρήνα δικτυωμένου πολυδιβινυλοβενζολίου (PDVB), με διαδοχική προσθήκη μονομερών. Αρχικά πολυμερίστηκε γραμμικό PS και με την προσθήκη του διδραστικού μονομερούς DVB προέκυψε το ομοπολυμερές αστέρι με τον δικτυωμένο πυρήνα.
Ακόμη συντέθηκαν μικτόκλωνα αστεροειδή συμπολυμερή PS-PEO με διαφορετικά κλάσματα μάζας PS και PEO, με δύο διαφορετικές στρατηγικές. Στη μία χρησιμοποιήθηκε αστέρι PS ως πολυδραστικός απαρχητής για το πολυμερισμό των κλάδων PEO. Κατά τη δεύτερη στρατηγική, αρχικά συντέθηκε το τρισυσταδικό τριπολυμερές PS-b-PDVB-b-PEO και εν συνεχεία οι πλευρικοί διπλοί δεσμοί της μεσαίας συστάδας δικτυώθηκαν με ελεύθερο ριζικό πολυμερισμό για τη σύνθεση του μικτόκλωνου αστεριού.
Τέλος έγινε σύνθεση δενδριμερών ομοπολυμερών PEO με ανιοντικό πολυμερισμό, ακολουθώντας την αποκλίνουσα μέθοδο. Mε χρήση τριδραστικού απαρχητή, και διπλασιάζοντας το πλήθος των κλάδων κάθε γενιάς, για τέσσερις γενιές συνολικά. Ο διπλασιασμός των κλάδων κάθε γενιάς, έγινε με προσθήκη διπλού δεσμού στις ακραίες ομάδες και ακολούθησε διυδροξυλίωση και ενεργοποίηση με κάλιο.
Τα πολυμερή αυτά χαρακτηρίσθηκαν με χρωματογραφία αποκλεισμού μεγεθών (GPC), φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), ιξωδομετρία, δυναμική σκέδαση φωτός (DLS), στατική σκέδαση φωτός (SLS) και διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης (DSC).
Σκοπός των υλικών αυτών, είναι να χρησιμοποιηθούν σε μπαταρίες ιόντων λιθίου (LIBs), ως πρόσθετα σε στερεούς πολυμερικούς ηλεκτρολύτες (SPEs) πολυαιθυλενοξειδίου με άλας δι(τριφθορομεθυλοσουλφονυλο)ιμιδιακό λίθιο (TFSILi), για την παράλληλη βελτίωση της ιοντικής αγωγιμότητας και των μηχανικών τους χαρακτηριστικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ανιοντικός πολυμερισμός, μακρομοριακή αρχιτεκτονική, πολυμερικοί ηλεκτρολύτες
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
10
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187