Η σημασία του τραύματος του πολέμου, της βίας και των συγκρούσεων στην διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας γυναικών προσφύγων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2873344 418 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία: Ειδικά θέματα παιδικής ηλικίας, κοινωνικών μειονοτήτων, εργασίας και εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βιτζηλαίος Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
Μπαμπούνης Χαράλαμπος, Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σημασία του τραύματος του πολέμου, της βίας και των συγκρούσεων στην διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας γυναικών προσφύγων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σημασία του τραύματος του πολέμου, της βίας και των συγκρούσεων στην διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας γυναικών προσφύγων.
Περίληψη:
Η παρούσα ποιοτική ερευνητική εργασία εφάπτεται επιστημολογικά και μεθοδολογικά στο θεματικό σώμα των διεργασιών της κοινωνικής ταυτότητας και συγκεκριμένα των διαδικασιών διαμόρφωσης, επιβράδυνσης και μεταβολής της κοινωνικής ταυτότητας της ομάδας των γυναικών προσφύγων. Η εν λόγω εργασία επιχειρεί να αναδείξει το δυναμικό πεδίο της κοινωνικής ταυτότητας στην περίπτωση μιας ομάδας, η οποία συχνά εξετάζεται εγκολπωμένη στην ευρύτερη ομάδα των προσφύγων και σπανιότερα αυτοτελώς. Ειδικώς, η κοινωνική ταυτότητα της ερευνώμενης ομάδας προσεγγίζεται λαμβάνοντας υπόψη την χρονική συνέχεια και την κοινωνική αλληλεπίδραση ατόμων, ομάδων και κοινωνιών. Αναλυτικά, διερευνώνται οι μεταβολές της κοινωνικής ταυτότητας των γυναικών κατά την βίωση των βιογραφικών ρήξεων του πολέμου, της έμφυλης βίας και της μετακίνησης και μελετάται το επίπεδο εγγραφής των ατομικών αφηγήσεων, μέσω της μαρτυρίας, στην συλλογική μνήμη και την ταυτότητα της εσω-ομάδας. Ο έλεγχος των παραπάνω ζητημάτων πραγματοποιήθηκε με την διεξαγωγή βιογραφικών αφηγηματικών συνεντεύξεων σε δεκαπέντε γυναίκες πρόσφυγες της ανατολικής εμπόλεμης ζώνης, που ζουν στην χώρα μας (12-18 μήνες) με τα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα τους, απουσία συζύγου. Οι συνεντεύξεις αναλύθηκαν με αφηγηματική ανάλυση θεματικού τύπου, η οποία αρθρώθηκε στους άξονες του βιογραφικού χρόνου, της κοινωνικής ταυτότητας, της βιογραφικής ρήξης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας δύνανται να αναδείξουν τα ιδιαίτερα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά της ομάδας των γυναικών προσφύγων στην χώρα μας, να εγείρουν προβληματισμούς κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής, εργασιακής και εκπαιδευτικής πολιτικής, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και να πυροδοτήσουν μελλοντικές έρευνες στον χώρο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κοινωνική ταυτότητα, γυναίκες πρόσφυγες, βιογραφική ρήξη, αφηγήσεις ζωής, συλλογικό τραύμα, έμφυλη βία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
264
Αριθμός σελίδων:
192
Βιτζηλαίος Δημήτρης, Διπλωματική_Κοινωνική Ταυτότητα Γυναικών Προσφύγων.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο