Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές & Πυρηνικές (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875234 364 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παλαιγεωργίου Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Σ. Τσιτομενέας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.
Ε. Μαυρομιχαλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές & Πυρηνικές (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές & Πυρηνικές (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Περίληψη:
Η απληστία της ανθρώπινης φύσης με την έννοια της υγιούς φιλοδοξίας, είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Αντιθέτως ο υπέρμετρος εγωισμός, η αχαλίνωτη φιλοδοξία και οι ανικανοποίητες επιθυμίες απόκτησης υλικών αγαθών και η επιβολή έναντι των άλλων έχουν οδηγήσει διαχρονικά σε εμπόλεμες περιόδους και σε πολεμικές επιχειρήσεις ευρείας ή περιορισμένης κλίμακας. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η επίτευξη των επεκτατικών βλέψεων και των πολεμικών επιδιώξεων, διατρέχεται από υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος είναι ικανός να υπερνικήσει τις ηθικές αναστολές μπροστά στις μαζικές απώλειες και καταστροφές και να θέσει σε εφαρμογή όπλα και μέσα με συντριπτικά αποτελέσματα. Το αγαθό της υγείας και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται τα πλήγματα των πολέμων και των τακτικών επιβολής, σε στοχοποιημένες ομάδες ατόμων ή ακόμα και χώρες.
Ανέκαθεν η επιστήμη συνεπικουρούσε στην ευημερία και την πρόοδο του ανθρώπου. Ωστόσο, όταν η εφαρμογή των επιστημονικών επιτευγμάτων δεν περιχαρακώνεται από την ηθική, η γνώση μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε ένα οπλοστάσιο κυριαρχίας οργανωμένων κρατών σε άλλα κράτη ή ακόμα και μικρότερων ομάδων στους κόλπους της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Διαχρονικά ο ανθρώπινος νους, όταν ξεπερνούσε τους ηθικούς φραγμούς, οδηγούσε κάθε αποκύημα της επιστήμης και της γνώσης σε ολέθρια αποτελέσματα.
Η χρήση συμβατικών όπλων έχει γνωστά πλέον αποτελέσματα σε επίπεδο απωλειών ανθρώπινου δυναμικού ή επιδράσεων στην υγεία του πληττόμενου πληθυσμού. Εν αντιθέσει, η εφαρμογή χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών παραγόντων, ως μέσα εξόντωσης μιας πληθυσμιακής ομάδας, δεν έχει ένα περιορισμένο και αναμενόμενο αριθμό συνεπακόλουθων και συνεπώς λειτουργεί ως ασύμμετρη απειλή. Τα ερωτήματα που συνοδεύουν πάντα μια αντίστοιχη πολεμική τακτική, αφορούν στην πρόσβαση και την προμήθεια των υλικών και την τεχνογνωσία που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός τέτοιου υπερόπλου. Επιπλέον η επόμενη μέρα ενός πλήγματος γεννά πάντα την αγωνία και τον προβληματισμό για τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα στον άνθρωπο και εν γένει στα οικοσυστήματα. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές των σύγχρονων όπλων ή πολεμικών μέσων φέρουν τη διεθνή κοινότητα ενώπιον ευθυνών για το ρόλο της στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της οικολογικής κρίσης στην περίπτωση που ένα πλήγμα αποτελεί ηθελημένη και προσχεδιασμένη πράξη ή ακόμα και ατύχημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΧΒΡΠ, Όπλα μαζικής καταστροφής, Τρομοκρατία, Βιολογικά όπλα με εθνικούς στόχους, Ρικίνη, Άνθρακας, Αγροτική τρομοκρατία,Βιοτεχνολογίες διπλής χρήσης.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
65
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο