Τηλε-εκπαίδευση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875521 322 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-04
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπουτσή Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωσήφ Λιάσκος, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σπύρος Ζώγας, Ε.Τ.Ε.Π., Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τηλε-εκπαίδευση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τηλε-εκπαίδευση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας
Περίληψη:
Τα τελευταία έτη εντοπίζεται μια ραγδαία ανάπτυξη των ιατρικών μέσων και φορέων που σε πρακτικό επίπεδο υπηρετούν τον βασικότερο σκοπό της σύγχρονης ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, καθοριστικός πυλώνας για εγγυημένα υψηλά επίπεδα ποιότητας στον τομέα της υγείας, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που η συνεχιζόμενη ιατρική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Παρόλα αυτά, η υλοποίησή της με συμβατικές και κλασσικές μεθόδους (δια ζώσης εκπαίδευση κλπ) αποτελεί μια εξαιρετικά χρονοβόρα αλλά και δαπανηρή δράση.
Η αξιοποίηση ολοένα και πιο πολλών συστημάτων διαχείρισης μάθησης (LMS) και μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC’S) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κατάρτισης προσφέρει την ευχέρεια να ξεπεραστούν οι δυσμένειες οι οποίες απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από τη δια ζώσης εκπαιδευτική δράση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δομή της εργασίας, αρχικά παρουσιάζονται μερικές βασικές έννοιες που αφορούν την τηλεκπαίδευση και τον καθοριστικό ρόλο των νέων τεχνολογιών στην επιμόρφωση, ενώ σημαντικό κομμάτι του δεύτερου κεφαλαίου αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθώς επίσης και τα είδη της. Στο 3ο κεφάλαιο αναλύονται τα LMS και τα MOOC’S καθώς επίσης και επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογών τους, ενώ τέλος στο 4ο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για την τηλε-εκπαίδευση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.
Στόχος της εν λόγω διπλωματικής εργασίας είναι η διεξοδική μελέτη και η εκτενής έρευνα πάνω στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης στον τομέα της υγείας. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος στη συγκεκριμένη εργασία υλοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που εστίασε στη διεθνή, ελληνική αλλά και διαδικτυακή βιβλιογραφία, έτσι ώστε με το πέρας της εργασίας αυτής να μπορούν να αντληθούν τα βέλτιστα επιθυμητά συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, Τηλεκπαίδευση, Τηλεκπαίδευση στην υγεία, Συστήματα διαχείρισης μάθησης, Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papoutsi Panagiota MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.