Επίδραση διαλειμματικής και συνεχόμενης μεθόδου προπόνησης σε επιλεγμένες παραμέτρους φυσικής κατάστασης νεαρών ποδοσφαιριστών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875729 320 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πούλος Στέλιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαχαρόγιαννης Ηλίας, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Μαριδάκη Μαρία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Παραδείσης Γιώργος, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση διαλειμματικής και συνεχόμενης μεθόδου προπόνησης σε επιλεγμένες παραμέτρους φυσικής κατάστασης νεαρών ποδοσφαιριστών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση διαλειμματικής και συνεχόμενης μεθόδου προπόνησης σε επιλεγμένες παραμέτρους φυσικής κατάστασης νεαρών ποδοσφαιριστών.
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη προσπάθησε να εξετάσει την επίδραση της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIT) και της συνεχόμενης προπόνησης υπομέγιστης έντασης (CONT) στην καρδιοαναπνευστική αντοχή και τα ταχυδυναμικά χαρακτηριστικά νεαρών αθλητών. 30 Έλληνες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ηλικίας 19,0 ± 2,2 ετών χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, 2 πειραματικές (ομάδα έντονης διαλειμματικής προπόνησης ΗΙΤ, ομάδα συνεχόμενης προπόνησης υπομέγιστης έντασης CONT) και 1 ομάδα ελέγχου (CONTROL). Οι πειραματικές ομάδες πραγματοποίησαν 16 προπονητικές μονάδες, 2 φορές την εβδομάδα. Στη ομάδα ΗΙΤ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα συνδυαστικό πρωτόκολλο τρεξίματος και παιχνιδιών με μπάλα, καθώς 1η προπόνηση αποτελούνταν από τρεξίματα 15 s με 15 s διάλειμμα στο 120%VO2max και καθαρό χρόνο άσκησης 8 min και η 2η από 4 Χ4 min παιχνίδια μικρού χώρου (4v4) στο 90% VO2max και διάλειμμα 3 min. Στην 1η προπόνηση της ομάδας CONT οι αθλητές έτρεχαν με ταχύτητα που αντιστοιχούσε στο 75%VO2max, για 40 min. Στην επόμενη έπαιζαν παιχνίδια 10 v 10 σε ολόκληρο γήπεδο, διάρκειας 40 λεπτών. Η ομάδα CONTROL εκτελούσε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης. Κανένα πρόγραμμα προπόνησης δεν διαφοροποίησε σημαντικά το βάρος και το %λίπους, τη VO2max, τη vVO2max, τη vVT, την επίδοση στη δοκιμασία RAST, την επίδοση στη δοκιμασία επιδεξιότητας Illinois, την μέγιστη και σχετική δύναμη των σκελών. Επίσης, καμία από τις παραπάνω παραμέτρους απόδοσης δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά ως προς τη περίοδο μέτρησης (πριν και μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων προπόνησης). Μόνο ο χρόνος επιτάχυνσης των 10 μέτρων (t10) βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα ΗΙΤ στη 2η μέτρηση σε σχέση με την ομάδα CONTROL ενώ δεν υπήρξαν διαφορές στο χρόνο των 35 μέτρων (t35) Συμπερασματικά, ο συνδυασμός των προγραμμάτων που εφαρμόσαμε δεν είχε την απαραίτητη εβδομαδιαία ένταση και διάρκεια, για να βελτιώσει τις παραμέτρους απόδοσης που εξετάσαμε σε καλά προπονημένους ποδοσφαιριστές, αν και βρέθηκαν ενδείξεις για τη βελτίωση της ικανότητας επιτάχυνσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
προπόνηση ποδοσφαίρου, διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, συνεχόμενη προπόνηση υπομέγιστης έντασης, ικανότητα σπριντ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
61
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο