Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουσάνογλου Ελισσάβετ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (επιβλέπουσα)
Γελαδάς Νικόλαος, Καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μπουντόλος Κωνσταντίνος, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Περίληψη:
Η σωματική στάση και ο τύπος της αναπνοής φαίνεται να επιδρούν τόσο στην κινητική σταθερότητα όσο και στη δραστηριότητα των αναπνευστικών μυών. Στις σχετικές μελέτες δεν εξετάζονται σωματικές στάσεις οι οποίες να θέτουν το σώμα έως και την κατάσταση μιας ιδιαίτερα ασταθούς ισορροπίας, όπως οι ημιπρηνείς και οι ανεστραμμένες στηρίξεις. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εξέταση της επίδρασης της σωματικής στάσης και της κοιλιακής αναπνοής στην κινητική σταθερότητα και στη δραστηριότητα των αναπνευστικών μυών σε σωματικές στάσεις διαφορετικού βαθμού σταθερότητας. Είκοσι εννέα άτομα (21 γυναίκες και 8 άνδρες 25,4 ±7,8 ετών, ΣΑ: 168 ± 0,08 εκ και ΣΜ: 62,8 ±9,54 κιλά), διατήρησαν την όρθια κατακόρυφη θέση (ΟΣ), την πρηνή στήριξη ανεστραμμένου V (ΑΣ-V), την ημιπρηνή στήριξη στο αντιβράχιο (ΗΣ), και την ανεστραμμένη στήριξη στο κεφάλι (ΑΣ-Κ) για 40 δευτ, με πραγματοποίηση φυσικής ήρεμης (ΦΑ) και κοιλιακής (ΚΑ) αναπνοής, αντίστοιχα (3 προσπάθειες σε κάθε συνθήκη). Έγινε συγχρονισμένη καταγραφή των δισδιάστατων χαρακτηριστικών του κέντρου πίεσης (ΚΠ) (δυναμοδάπεδο Kistler 9281B11, Bioware) και της δραστηριότητας τεσσάρων αναπνευστικών μυών μέσω της μεθόδου δονησιομυογραφίας (MEMS, MP150, Biopac Systems, Inc.) (στερνοκλειδομαστοειδής: ΣΚΜ, έξω μεσοπλεύριοι: ΕΜ, διάφραγμα: ΔΙΑ, και ορθός κοιλιακός: ΟΚ). Ταυτόχρονα, έγινε τρισδιάστατη καταγραφή των γωνιακών μεταβολών του κοιλιακού τοιχώματος (MicroStrain, 3DM-GX3®-45) για την πιστοποίηση της ΚΑ. Ο στατιστικός έλεγχος αφορούσε την επίδραση της σωματικής στάσης ξεχωριστά σε κάθε τύπο αναπνοής, και την επίδραση του τύπου της αναπνοής ξεχωριστά σε κάθε σωματική στάση, στις μεταβλητές της κινητικής σταθερότητας και της δραστηριότητας των αναπνευστικών μυών (SPSS 25.0, p ≤ 0,05). H σωματική στάση είχε σημαντική επίδραση στην κινητική σταθερότητα και στη λειτουργία των αναπνευστικών μυών, και στους δύο τύπους αναπνοής (p ≤ 0,05). Τη χαμηλότερη κινητική σταθερότητα εμφάνισε η ΑΣ-Κ (προσθιοπίσθια και πλάγια διεύθυνση), ενώ την υψηλότερη εμφάνισαν η ΑΣ-V (προσθιοπίσθια διεύθυνση) και η ΗΣ (πλάγια διεύθυνση). Η δραστηριότητα των αναπνευστικών μυών ήταν μεγαλύτερη στην ΗΣ και την ΑΣ-Κ και μικρότερη στην ΟΣ. Η ΚΑ φάνηκε να μειώνει την κινητική σταθερότητα μόνο στην ΟΣ και την ΑΣ-Κ (p ≤ 0,05). Η ΚΑ αύξησε σημαντικά τη αναπνευστική δραστηριότητα του ΟΚ και του ΔΙΑ (p ≤ 0,05) αλλά όχι του ΣΚΜ και των ΕΜ (p > 0,05). Συμπερασματικά, η σωματική στάση φαίνεται να επιδρά στην κινητική σταθερότητα και στη λειτουργία των αναπνευστικών μυών, σε ιδιαίτερες στάσεις όπως οι ημιπρηνείς και οι ανεστραμμένες στηρίξεις που χρησιμοποιούνται σε αθλητικές ή ασκησιακές δραστηριότητες. Η ΑΣ-Κ θέτει το σώμα συνδυαστικά σε κατάσταση μειωμένης κινητικής σταθερότητας και αυξημένης δραστηριότητας των αναπνευστικών μυών, με την εφαρμογή ΚΑ να δυσχεραίνει περαιτέρω την ήδη χαμηλή κινητική σταθερότητα.
Λέξεις-κλειδιά:
σωματική στάση, κοιλιακή αναπνοή, κινητική σταθερότητα, δραστηριότητα αναπνευστικών μυών