Διερεύνηση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876239 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαβουλίδης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα
Περίληψη:
Γενικό Μέρος: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί τις υπηρεσίες υγείας. Καθώς οι θεραπευτικές επιλογές φαίνονται να τελειώνουν, αφού η κερδοφορία από τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών είναι περιορισμένη, η μικροβιακή αντοχή απασχολεί όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό και κλινικό επίπεδο. Η υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνει τον κίνδυνο της θνησιμότητας, τη διάρκεια και το κόστος νοσηλείας και υποβαθμίζει το σύστημα υγείας. Η επιλεκτική πίεση οδηγείται από την αντοχή στα αντιβιοτικά και τη διασπορά ενδονοσοκομειακά. Στην κοινότητα παρατηρούνται κυρίως ανθεκτικά στελέχη Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA) που επηρεάζει και τα νοσοκομεία, ενώ ενδονοσοκομειακά συναντώνται συχνότερα πολυανθεκτικά Gram αρνητικά βακτήρια. Σημαντικό ρόλο παίζει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και η χρήση απορρυπαντικών και αντισηπτικών στο πόσιμο νερό, γεγονότα που κάνουν απαραίτητη την προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει λάβει σημαντικότατες διαστάσεις, κυρίως λόγω της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και της ανεπάρκειας του αριθμού των νοσηλευτών, έτσι ώστε να αποτελεί την αριθμό ένα προτεραιότητα του ΠΟΥ για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα απαντάται έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εύρεση λύσης του προβλήματος και υπάρχει έλλειψη συντονισμού τόσο κεντρικά (ΥΥΚΑ/ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και περιφερειακά (νοσοκομεία) παρά την επαρκή νομοθεσία που, βέβαια, δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν,. Σχεδιάστηκε για να εφαρμοστεί από το 2008 έως και το 2012 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά και των Λοιμώξεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που παρά την πληρότητα του στο μέγιστο βαθμό δεν εφαρμόζεται. Υπάρχει ακόμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Προκρούστης» και η επιτήρηση κεντρικά της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία γίνεται μέσω του λογισμικού WHONET.
Ειδικό Μέρος: Ποιοτική Έρευνα «Διερεύνηση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα»
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνηθεί ποιοτικά το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής σε επίπεδο ειδικών, νοσοκομείων (επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων – διοικήσεις) αλλά και η συνεργασία των νοσοκομείων με κεντρικούς αρμόδιους φορείς (ΥΥΚΑ/ΚΕΕΛΠΝΟ).
Δείγμα – Μεθοδολογία : Χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικά ερωτηματολόγια που απεστάλησαν σε έξι ειδικούς επί του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα και στα δεκατρία νοσοκομεία του ΕΔΝΥΠΥ, στις διοικητικές υπηρεσίες και τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων. Από τους έξι ειδικούς απάντησαν οι τέσσερις, από τις δεκατρείς διοικητικές υπηρεσίες οι εφτά και από τις δεκατρείς επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων οι έξι.
Αποτελέσματα: Παρατηρείται ότι η αναγνώριση της σημασίας του προβλήματος είναι υποβαθμισμένη και ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και συντονισμού κυρίως μεταξύ των υπηρεσιών του συστήματος υγείας.
Συμπέρασμα: Η κύρια διαφορά της αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα από τις αναπτυγμένα κράτη του εξωτερικού έγκειται στο συντονισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μικροβιακή αντοχή, Αντοχή στα αντιβιοτικά, Εθνικό σχέδιο δράσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
84
Savoulidis Ioannis Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο