Η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών στη μεσοπρόθεσμη θνητότητα και τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2876321 449 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Παθολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαλούρου Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Παρίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τουσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στεφανάδης Χριστόδουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλαχόπουλος Χαράλαμπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιάσιος Γεράσιμος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγέλη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών στη μεσοπρόθεσμη θνητότητα και τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών στη μεσοπρόθεσμη θνητότητα και τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο όρος καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να περιγράψουμε την ανικανότητα της καρδιάς να διατηρήσει την κυκλοφορία του αίματος σε επίπεδο ανάλογο με τις μεταβολικές απαιτήσεις των ιστών, ή αν το κατορθώνει, αυτό επιτυγχάνεται με τίμημα την υψηλή πίεση πλήρωσης. Το σύνδρομο
της ΚΑ προκύπτει σαν τελικό αποτέλεσμα διαφόρων νόσων.
Η αιτιολογία της ΚΑ κατά σειρά συχνότητας όπως προκύπτει από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες και άλλες όπως οι μυοκαρδιοπάθειες, οι αρρυθμίες κλπ. Σημαντικό ποσοστό κατέχουν όμως και οι άγνωστες μη αναγνωρίσιμες αιτίες. Βάση των προαναφερθέντων, υπάρχουν λίγα δεδομένα διαθέσιμα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στη μεσοπρόθεσμη θνητότητα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Όσον αφορά τη σχέση διατροφής και καρδιακής ανεπάρκειας, οι μελέτες που υπάρχουν είναι ελάχιστες.
Επιπρόσθετα, το ψυχολογικό προφίλ των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται
ότι επηρεάζει την πρόγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συσχέτιση του ψυχολογικού προφίλ και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με την μεσοπρόθεσμη θνητότητα αυτών .
Μεθοδολογία: Ο πληθυσμός μελέτης αποτελείται από 326 ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σταδίων II και III κατά ΝΥΗΑ. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΑ Ιπποκράτειο από το 2012 έως το 2017. Όλοι οι ασθενείς εισήλθαν στο πρωτόκολλο σε διάστημα 12 μηνών, αφού υπέγραψαν αίτηση συγκατάθεσης.
Αποτελέσματα: Συνολικά 326 ασθενείς εκ των οποίων 236 (72.4%) άνδρες με γνωστό ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ισχαιμικής αιτιολογίας σταδίου NYHA II-III συμμετείχαν στη μελέτη μας και παρακολουθήθηκαν προοπτικά για κατά μέσο όρο 30 (26-35) μηνών για την εκδήλωση των καταληκτικών σημείων, ήτοι επανανοσηλεία ή θάνατο για οποιοδήποτε αιτία. Η καταγραφή των συνηθειών ύπνου, καθιστικής ζωής, οι διατροφικές συνήθειες αλλά και τα επιμέρους score στις κλίμακες ψυχιατρικής αξιολόγησης από ειδικό,προτυποποιημένο για νοσηλευόμενους ασθενείς ερωτηματολόγιο.
Συμπεράσματα: Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μελέτη των δεδομένων του ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε ήταν :
• οι συμμετέχοντες που απεβίωσαν είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ηλικία (82.1 ±
1.7 εν. 72.3 ± 0.7 έτη, P<0.0001) και σημαντικά μικρότερο ποσοστό αυτών ήταν άρρενες (37.9% εν. 76.6%, P<0.0001) σε σχέση με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν το καταληκτικό σημείο.
• η ομάδα των ασθενών που εμφάνισαν το καταληκτικό σημείο του θανάτου από όλες τις αιτίες παρακολουθούσε για σημαντικά περισσότερο χρόνο τηλεόραση (3.96±0.67 έν. 2.89±0.15 ώρες/ημέρα, p=0.0001) σε σχέση με την άλλη ομάδα.
• οι ασθενείς που εκδήλωσαν το καταληκτικό σημείο του θανάτου από όλες τις αιτίες είχαν σημαντικά αυξημένο score στην κλίμακα HADS για την κατάθλιψη (8.62±0.94 έν. 6.44±0.27, p<0.05) σε σχέση με αυτούς που δεν το εμφάνισαν.
• Όσο αφορά τις διαιτητικές συνήθειες, οι ασθενείς που δεν εμφάνισαν το καταληκτικό σημείο, κατανάλωναν σημαντικά περισσότερο καφέ κατά μέσο όρο σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που απεβίωσαν (1.38±0.08 έν. 0.64±0.11 κούπες καφέ/ημέρα, p=0.0001).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανεπάρκεια, Μεσογειακή διατροφή, Διατροφή στην καρδιακή ανεπάρκεια, Κατάθλιψη στην καρδιακή ανεπάρκεια, Κατανάλωση καφέ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
515
Αριθμός σελίδων:
167
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Salourou Maria PhD.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.