"Διερεύνηση των αντιλήψεων μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877049 340 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουτσουμπή Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Διερεύνηση των αντιλήψεων μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Διερεύνηση των αντιλήψεων μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα"
Περίληψη:
Η έρευνα με παιδιά τα τελευταία χρόνια δίνει μια άλλη προοπτική και προσέγγιση στην έννοια της αναπηρίας και της διαφορετικότητας. Η αξία των αντιλήψεων των παιδιών είναι καίριας σημασίας καθώς αυτές αποτελούν το μέσο για ριζική αλλαγή της κοινωνίας από τη μήτρα, το σχολείο (Cook-Sather, 2014).
Στην παρούσα εργασία λοιπόν, διερευνώνται οι αντιλήψεις μαθητών/τριών δημοτικής εκπαίδευσης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα . Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης των δύο όρων στα πλαίσια πάντα της νοηματοδότησης με την οποία τα ίδια τα παιδιά προσεγγίζουν τις δύο έννοιες. Οι μαθητές/τριες μέσα από μία δημιουργική δραστηριότητα στα πλαίσια των σχολικών μαθημάτων κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους είτε σχεδιάζοντας είτε γράφοντας ή ακόμα και τα δύο μαζί, επιλέγοντας οι ίδιοι/ες τον τρόπο.
Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα η οποία έχει ως ερευνητικό εργαλείο ένα Φύλλο Εργασίας στο οποίο περιέχεται μια δραστηριότητα ανοιχτού τύπου, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν τι γνωρίζουν για την αναπηρία και να καταθέσουν τις αντιλήψεις τους για αυτή. Το δείγμα αποτελείται από τους/τις εκατό δεκατέσσερις (114) μαθητές/τριες των Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων ενός δημόσιου Δημοτικού Σχολείου του Νομού Αττικής και επιλέχθηκε με βάση τη μέθοδο της βολικής δειγματοληψίας, καθώς στη σχολική μονάδα στην οποία διεξήχθη η έρευνα η ερευνήτρια είχε ευκολότερη πρόσβαση.
Η μέθοδος ανάλυσης των ερευνητικών ευρημάτων βασίζεται στην ανάλυση περιεχομένου των σχεδίων και των γραπτών σχολίων των μαθητών/τριών. Ακολουθείται η αξονική κωδικοποίηση, με τις λέξεις και προτάσεις ή τα βασικά χαρακτηριστικά των σχεδίων να ομαδοποιούνται στην ίδια κατηγορία και να θεωρείται πως περιγράφουν το ίδιο νόημα.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι ποικίλα. Η πλειονότητα των μαθητών/τριών αντιλαμβάνεται την αναπηρία ως πρόβλημα και ασθένεια ενώ οι περισσότεροι/ες αναφέρονται σε πιο εμφανείς αναπηρίες όπως η κινητική βλάβη, με το κινητικά ανάπηρο άτομο να είναι χρήστης αμαξιδίου. Μέσα από την ανάλυση του γραπτού τους λόγου προκύπτει επίσης πως τα παιδιά προσεγγίζουν ελλειμματικά τους όρους αναπηρία και διαφορετικότητα, ενώ στα σχέδιά τους φαίνεται να υπάρχει ταύτιση των όρων. Τέλος, οι μαθητές/τριες φαίνεται να αναγνωρίζουν τους περιορισμούς που επιβάλλει η κοινωνία στα άτομα με αναπηρία, με τα σχέδια και τα σχόλια να κάνουν λόγο για περιθωριοποίηση και αποκλεισμό.

Λέξεις κλειδιά: αντιλήψεις μαθητών/τριών δημοτικής εκπαίδευσης, αναπηρία, βλάβη, διαφορετικότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
αντιλήψεις μαθητών/τριών δημοτικής εκπαίδευσης, αναπηρία, βλάβη, διαφορετικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
185
Αριθμός σελίδων:
166
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ PDF.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο