Επίδραση Θυμοσινικών Πεπτιδίων σε Ανθρώπινους Δερματικούς Ινοβλάστες in vitro για τη Ρύθμιση Κυτταρικών Λειτουργιών Σχετικών με την Επούλωση.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878831 283 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοσμητολογία - Δερματοφαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαντοριναίου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ράλλης Μιχαήλ,
Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση Θυμοσινικών Πεπτιδίων σε Ανθρώπινους Δερματικούς Ινοβλάστες in vitro για τη Ρύθμιση Κυτταρικών Λειτουργιών Σχετικών με την Επούλωση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση Θυμοσινικών Πεπτιδίων σε Ανθρώπινους Δερματικούς Ινοβλάστες in vitro για τη Ρύθμιση Κυτταρικών Λειτουργιών Σχετικών με την Επούλωση.
Περίληψη:
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πειραματικής εργασίας ήταν η βιολογική αξιολόγηση των ενδογενών θυμοσινικών πεπτιδίων θυμοσίνη α1 (Τα1) και θυμοσίνη β4 (Τβ4), καθώς και του αμινοτελικού τετραπεπτιδίου της Τβ4 (Ac-SDKP), σε in vitro κυτταρικές δοκιμασίες, με ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες, όσον αφορά σημαντικές παραμέτρους της επούλωσης πληγών.
Τα πεπτίδια αυτά ευρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού συμμετέχοντας σε ποικίλες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η επούλωση πληγών. Ιδιαίτερα όσον αφορά το θυμοσινικό πεπτίδο Τβ4 και το αμινοτελικό τετραπεπτίδιοAc-SDKP υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολλά δεδομένα που στηρίζουν τη θετική τους επίδραση στην επιδιόρθωση διαφόρων τύπων ιστών όπως για παράδειγμα καρδιακό, νεφρικό, κερατοειδή χιτώνα ματιού, κ.α., καθώς και μελέτες σε πειραματόζωα που υποδεικνύουν συμμετοχή στην επούλωση δερματικών πληγών. Στον αντίποδα, ολιγάριθμες είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές για το θυμοσινικό πεπτίδιο Τα1 σε σχέση με την επούλωση πληγών.
Στην παρούσα εργασία εστιάσαμε στη μελέτη βασικών κυτταρικών λειτουργιών όπως ο κυτταρικό πολλαπλασιασμός, η κυτταρική μετανάστευση και η παραγωγή του κολλαγόνου, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης. Για να διαλευκανθεί ο τρόπος δράσης των εν λόγω θυμοσινικών πεπτιδίων πραγματοποιήθηκαν μηχανιστικές μελέτες σχετικά με τη μεταγραφική ρύθμιση (γονιδιακή έκφραση) του κολλαγόνου τύπου Ι και ΙΙΙ, των κολλαγονολυτικών ενζύμων ΜΜΡ-1 και ΜΜΡ-2 καθώς και των ιστικών αναστολέων των ενζύμων αυτών ΤΙΜΡ1 και ΤΙΜΡ2. Επίσης μελετήθηκε σε μετα-μεταφραστικό επίπεδο η ενεργότητα των εκκρινόμενων μεταλλοπρωτεϊνασών) καθώς και η διέγερση κομβικών σηματοδοτικών μονοπατίων (Smad-2 / -3, ΜΑΡKs) από τα θυμοσινικά πεπτίδια.
Σχετικά με τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την κυτταρική μετανάστευση φαίνεται πως και τα τρία θυμοσινικά πεπτίδια δρουν διεγερτικά με εντονότερη την επίδραση της Τα1 στην κυτταρική μετανάστευση ανθρώπινων ινοβλαστών. Όσον αφορά τη γονιδιακή έκφραση, παρατηρήθηκε επαγωγή του γονιδίου του κολλαγόνου Ι και ΙΙΙ από την θυμοσίνη Τβ4, ενώ η Τα1 και το Ac-SDKP σε υψηλή συγκέντρωση (10nM) φαίνεται να αναστέλλουν την μεταγραφή του κολλαγόνου τύπου III. Επιπλέον, και τα τρία θυμοσινικά πεπτίδια φαίνεται να αναστέλλουν το γονίδιο της ΜΜΡ-1 ενώ διεγείρουν το γονίδιο της ΜΜΡ-2. Τέλος η έκφραση των TIMPs δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά, με εξαίρεση την αναστολή της μεταγραφής του TIMP-1 από το Ac-SDKP. Όσον αφορά την proMMP2 με την δράση των θυμοσινικών πεπτιδίων Τα1 και με το τετραπεπτίδο Αc-SDKP (1nM και 10nM) φάνηκε να αυξάνεται αρκετά έντονα η εκκρισή της
Από τη μελέτη της ενδοκυτταρικής σηματοδότησης προέκυψαν ενδείξεις διέγερσης των ERK και JNK κυρίως αμέσως μετά την προσθήκη των θυμοσινών α1 και β4. Τέλος κατά την ταυτόχρονη χορήγηση θυμοσινικών πεπτιδίων με τον αυξητικό παράγοντα TGF-β φαίνεται να ενισχύεται η φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης Smad-3 με τρόπο χρονοεξαρτώμενο, γεγονός που συνάδει με τη συνεργιστική δράση θυμοσινικών πεπτιδίων και TGF-β στην επαγωγή της σύνθεσης κολλαγόνου.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των in vitro μελετών μας υποστηρίζουν την επουλωτική δράση των μελετηθέντων θυμοσινικών πεπτιδίων, μέσω της διέγερσης του πολλαπλασιασμού και της μετανάστευσης των ανθρωπίνων δερματικών ινοβλαστών και παρέχουν κάποια αρχικά μηχανιστικά δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο τα πεπτίδια αυτά διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ, ΘΥΜΟΣΙΝΕΣ, Tα1, Τβ4, Αc-SDKP, ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΛΗΓΩΝ, TGF-beta, MMPs
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
375
Αριθμός σελίδων:
167
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚ-converted.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο