Μελέτη της πρωτεΐνης δεσμευτικής της θειορεδοξίνης (TXNIP) σε πλακούντες μητέρων με διαβήτη κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879422 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λουκανάρη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ελένη Φρυσίρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννα-Ραχήλ Traeger – Συνοδινού, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της πρωτεΐνης δεσμευτικής της θειορεδοξίνης (TXNIP) σε πλακούντες μητέρων με διαβήτη κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της πρωτεΐνης δεσμευτικής της θειορεδοξίνης (TXNIP) σε πλακούντες μητέρων με διαβήτη κύησης
Περίληψη:
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που περιλαμβάνει μια σειρά μεταβολικών δυσλειτουργιών, με χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Σε υγιή άτομα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ρυθμίζονται από ορμόνες και ειδικότερα την ινσουλίνη, που ελέγχει τη μετακίνηση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα. Στους πάσχοντες από διαβήτη παρατηρείται είτε έλλειψη ινσουλίνης είτε ινσουλινοαντίσταση, με τις δύο καταστάσεις να συνυπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.
Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η ινσουλινοαντίσταση που διαγιγνώσκεται ή αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη. Η υπεργλυκαιμία κατά την κύηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών για τη μητέρα, το έμβρυο ή το νεογνό, ενώ μητέρες και παιδιά μητέρων με διαβήτη κύησης θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη στη μετέπειτα ζωή. Η εγκυμοσύνη είναι γενικά μια διαβητογόνος κατάσταση. Κάθε κύηση χαρακτηρίζεται από κάποιο βαθμό ινσουλινοαντίστασης, η οποία προκαλείται από πλακουντιακές ορμόνες.
Η πρωτεΐνη δεσμευτική της θειορεδοξίνης (TXNIP) ρυθμίζει την οξειδοαναγωγική κατάσταση του κυττάρου μέσω δέσμευσης και αναστολής της θειορεδοξίνης. Το σύστημα της θειορεδοξίνης (Trx system) αποτελεί το κύριο αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού κατά του οξειδωτικού στρες. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έκφρασης της TXNIP. Η πρωτεΐνη TXNIP κατέχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης, το οξειδωτικό στρες και την απόπτωση των β- κυττάρων του παγκρέατος, ενώ έχει επιπλέον δράσεις όπως η καταστολή της κυτταρικής ανάπτυξης και της μεταγραφής, η ρύθμιση της φλεγμονώδους αντίδρασης και η καταστολή όγκων.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρήθηκε ο προσδιορισμός των επιπέδων της πρωτεΐνης TXNIP σε πλακούντες υγιών γυναικών (μαρτύρων) και γυναικών με διαβήτη κύησης (ασθενών) με σκοπό την εύρεση πιθανών διαφορών στα επίπεδα έκφρασης και συσχέτιση με σωματομετρικές και βιοχημικές παραμέτρους. Μετά από εκχύλιση των πρωτεϊνών από τον πλακουντιακό ιστό ακολούθησε ηλεκτροφόρηση με τεχνική Western blot.
Από τη στατιστική ανάλυση παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων μαρτύρων και ασθενών στα επίπεδα της πρωτεΐνης TXNIP, που βρέθηκε αυξημένη στους μάρτυρες. Επίσης, στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στο μέσο βάρος της μητέρας, το BMI πριν τον τοκετό και στα επίπεδα γλυκόζης, που ήταν αυξημένα στους ασθενείς. Τα επίπεδα της TXNIP επηρεάζονται από τη λήψη ινσουλίνης και την παχυσαρκία και πιθανόν αυτοί οι παράγοντες να μεταβάλλουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επιπλέον παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ TXNIP και διαστολικής πίεσης, καθώς και TXNIP και επιπέδων γλυκόζης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβήτης κύησης, TXNIP, Western blot, TRX, Γλυκόζη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
63
Loukanari Theodora Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο