Κλινική μελέτη των κλινικών, απεικονιστικών και νευροφυσιολογικών χαρακτηριστικών της έσω κροταφικής επιληψίας στους ενήλικες.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2880708 229 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Στεφανάτου Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μ. Κουτρουμανίδης, Professor of Neurology, Department of Clinical Neurophysiology and Epilepsies Guy's and St. Thomas NHS Foundation Trust
Σ. Γκατζώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γ. Παρασκευάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κ. Πόταγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σ. Κορφιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σ. Βασιλοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Α. Κυρώζης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλινική μελέτη των κλινικών, απεικονιστικών και νευροφυσιολογικών χαρακτηριστικών της έσω κροταφικής επιληψίας στους ενήλικες.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλινική μελέτη των κλινικών, απεικονιστικών και νευροφυσιολογικών χαρακτηριστικών της έσω κροταφικής επιληψίας στους ενήλικες.
Περίληψη:
Σκοπός: Η επιληψία του κροταφικού λοβού - και ειδικότερα του έσω κροτάφου - είναι ο συχνότερος τύπος επιληψίας στους ενήλικες. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανάλυση των κλινικών, νευροφυσιολογικών και νευροαπεικονιστικών χαρακτηριστικών ενηλίκων ασθενών με έσω κροταφική επιληψία, στοχεύοντας στην εκτίμηση της εξέλιξης της νόσου προϊόντος του χρόνου και τη διερεύνηση πιθανών προγνωστικών παραγόντων φαρμακοανθεκτικότητας.
Μέθοδος: Πρόκειται για μια μονοκεντρική προοπτική μελέτη παρακολούθησης ασθενών με έσω κροταφική επιληψία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Department of Clinical europhysiology and Epilepsies, στο Guy’s and St’ Thomas NHS Foundation, στο Λονδίνο, από το Σεπτέμβριο του 2013 έως το Δεκέμβριο του 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες ασθενείς είχαν τουλάχιστον έναν χρόνο παρακολούθησης και- κατά τη διάρκεια της μελέτης - εκτιμήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κι αναλύθηκαν αφορούσαν σε δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, κλινικά χαρακτηριστικά των επιληπτικών κρίσεων, νευροφυσιολογικά ευρήματα (video-ΗΕΓ), νευροαπεικονιστικά δεδομένα και αναλυτική καταγραφή της παρελθούσης και τρέχουσας αγωγής. Οι ασθενείς κατετάγησαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα των κρίσεων, όπως αυτή καταγράφηκε κατά την τελευταία επίσκεψη παρακολούθησης. Έγινε σύγκριση των τεσσάρων ομάδων με κάθε καταγεγραμμένη μεταβλητή.
Αποτελέσματα: Τελικά συμπεριελήφθησαν 83 ασθενείς. Η Ομάδα 1 (Ελεύθεροι κρίσεων) συμπεριέλαβε 7 ασθενείς (9%), η Ομάδα 2 (σπάνιες κρίσεις) συμπεριέλαβε 15 ασθενείς (18%), ενώ η Ομάδα 3 (συχνές κρίσεις ) και η Ομάδα 4 (Πολύ συχνές κρίσεις) είχαν από 30 (36%) και 31 (37%) ασθενείς αντίστοιχα. Οι ομάδες δε διέφεραν αναφορικά στα δημογραφικά στοιχεία. Καταγράφηκε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη φαρμακοανθεκτικότητα και την ηλεκτροεγκεφαλογραφική ενεργοποίηση μετά από μερική στέρηση ύπνου (p=0.005, x2= 7.6), την αμφοτερόπλευρη επέκταση των κρίσεων (p=0.007, x2=26.9), τους κρισικούς αυτοματισμούς (p=0.004, x2=8.3), και τον αριθμό των χρησιμοποιηθέντων αντιεπιληπτικών φαρμάκων (p=0.002, x2=9.2). Δεν προέκυψε καμία συσχέτιση μεταξύ του ιστορικού των πυρετικών σπασμών και της απεικονιστικής σκλήρυνσης του ιπποκάμπου με τη συχνότητα των κρίσεων.
Συμπέρασμα: Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει την ύπαρξη των κρισικών αυτοματισμών, την αμφοτερόπλευρη επέκταση των επιληπτικών κρίσεων, την ηλεκτροεγκεφαλογραφική ενεργοποίηση μετά από δοκιμασία μερικής στέρησης ύπνου και τον αριθμό των χρησιμοποιηθέντων αντιεπιληπτικών φαρμάκων ως αρνητικούς προγνωστικούς παράγοντες, μην τεκμηριώνοντας παράλληλα την απεικονιστική σκλήρυνση του ιπποκάμπου και το ιστορικό των πυρετικών σπασμών ως μεταβλητές που συνδέονται με την καλοήθεια του συνδρόμου της επιληψίας του έσω κροταφικού λοβού. Άλλες μεταβλητές πλησίασαν το όριο στατιστικής σημαντικότητας, αλλά πιθανόν το μέγεθος του δείγματος δεν ήταν επαρκές για την ανάδειξή τους ως παράγοντες με κλινική σημασία. Μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ίσως, απαιτούνται για την επιβεβαίωση των ως άνω ευρημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έσω κροταφική επιληψία, Προγνωστικοί παράγοντες, Φαρμακοανθεκτικότητα, Έκβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
217
Αριθμός σελίδων:
122
Stefanatou Maria PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο