Οι τοπικές ποικιλίες ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση Πολιτιστικού Προγράμματος για το λικέρ «Κίτρο Νάξου» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883392 508 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λαογραφία και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βαμβακοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρέα Κακάμπουρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α. (επιβλέπουσα)
Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών (συνεπιβλέπουσα)
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Πρακτικής Άσκησης Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α. (συνεπιβλέπουσα)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι τοπικές ποικιλίες ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση Πολιτιστικού Προγράμματος για το λικέρ «Κίτρο Νάξου» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι τοπικές ποικιλίες ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση Πολιτιστικού Προγράμματος για το λικέρ «Κίτρο Νάξου» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσανατολίζεται στην εξέταση των τοπικών ποικιλιών και των προϊόντων που παράγονται από αυτές, ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου από τον οποίο προέρχονται, καθώς και στον σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος με θέμα την περίπτωση του «κίτρου Νάξου».
Οι τοπικές ποικιλίες δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, από άγρια είδη που εξημέρωσε ο άνθρωπος, και διαδόθηκαν σε άλλους τόπους, όπου με τη χρήση διαφορετικών καλλιεργητικών τεχνικών προσαρμόστηκαν σε νέα περιβάλλοντα. Όμως δεν παραπέμπουν μόνο στα φυτά και τα προϊόντα τους, αλλά περικλείουν τη γνώση των τοπικών κοινωνιών που απέκτησαν από την καλλιέργεια και τη χρήση τους, καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό που αυτές δημιούργησαν. Αυτός ο δυναμικός πληθυσμός των τοπικών ποικιλιών με τα ποικίλα και ποιοτικά χαρακτηριστικά, γίνεται περιζήτητος, με αποτέλεσμα η παραγωγή και η μεταποίησή τους να συμβάλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη διαφόρων τόπων.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης των τοπικών ποικιλιών και των μετασχηματισμών τους, μέσα από τη γνωριμία με ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν της Νάξου, προερχόμενο από την τοπική ποικιλία της κιτριάς στο νησί, που έχει ταυτιστεί με το διατροφικό και γαστρονομικό πολιτισμό του, που το έχει σφραγίσει, αναδεικνύοντας τη δύναμη του τοπικού ονόματος κι έχει γίνει αναγνωρίσιμο από τη φήμη και την εμπορία του ως το ηδύποτο «κίτρο Νάξου».
Μέσα από μια διαθεματική και διαπολιτισμική προσέγγιση με την εφαρμογή σχεδίου εργασίας (project), καθώς και μέσα από μια διαρκή ερευνητική αναζήτηση, συνεντεύξεις, βιωματικές δραστηριότητες και ομαδοσυνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας, μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης ενός Δημοτικού Σχολείου, εισάγονται στο περιεχόμενο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προσεγγίζουν την τοπική ποικιλία της κιτριάς στη Νάξο ως στοιχείο υλικού και άυλου πολιτισμού και ειδικότερα του παραδοσιακού τοπικού προϊόντος, του λικέρ «κίτρο Νάξου», ταυτισμένο με το όνομα του νησιού, που προέρχεται από αυτή. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, κάτι που συντελεί αποφασιστικά στη βιωσιμότητα και την αειφορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική Κληρονομιά, άυλος πολιτισμός, τοπικές ποικιλίες, τοπική ταυτότητα, παραδοσιακά αγροτικά τοπικά προϊόντα, «κίτρο Νάξου», αποστακτήριο, Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα, μέθοδος project
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
338
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ_ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_.pdf
138 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.