Health technology assessment methodology and the case of Greece

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884197 234 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σελιτσιάνος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Υφαντόπουλος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Health technology assessment methodology and the case of Greece
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μεθοδολογία στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας και η πρίπτωση της Ελλάδας
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σκοπός: Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι τρέχουσες και προτεινόμενες μεθοδολογίες στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ), με έμφαση στις διαδικασίες και μεθοδολογίες της NICE, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού των τομέων βελτίωσης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε έναν οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα.

Μεθοδολογία:. Δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο με σκοπό τη διερεύνηση των απόψεων ορισμένων βασικών ομάδων ενδιαφερόμενων (γιατροί, φαρμακοποιοί, επαγγελματίες του τομέα της υγείας και το κοινό) σε σχέση με την οργανωτική δομή και το ρόλο της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ελλάδα, καθώς και τη δυνητική σχέση του με άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς ΑΤΥ. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στην ΑΤΥ και, λόγω της συνάφειάς τους με τα προαναφερθέντα κριτήρια, την τοπική παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν στη συνέχεια αναλύθηκαν με το λογισμικό ΙΒΜ SPSS Statistics, v.25 (IBM, 2017).

Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των βασικών ομάδων ενδιαφερόμενων για έναν Ελληνικό οργανισμό ΑΤΥ, τμήμα ενός Ευρωπαϊκού δικτύου σε συνεργασία με άλλους εθνικούς οργανισμούς ΑΤΥ, που να είναι σε θέση να αξιολογήσει όλες τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και όχι μόνο τα φαρμακευτικά προϊόντα. Για την αξιολόγηση, τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια βρέθηκαν λιγότερο σημαντικά για τους ερωτηθέντες σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στη θεραπεία καθαυτή (ασφάλεια/ αποτελεσματικότητα της θεραπείας, σοβαρότητα της νόσου). Τέλος το 60% των ερωτηθέντων έδειξαν πρόθεση να πληρώσουν περισσότερο για ένα τοπικά παραγόμενο φαρμακευτικό προϊόν σε σχέση με ένα εισαγόμενο.

Συμπέρασμα: Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στη μεθοδολογία, τις συστηματικότερες προσεγγίσεις και τα βήματα προς ενοποίηση των οργανισμών ΑΤΥ στην Ευρώπη, διαπιστώθηκαν ορισμένα μεθοδολογικά προβλήματα η αντιμετώπιση των οποίων θα οδηγούσε σε βελτιστοποίηση της ΑΤΥ. Η αντιμετώπιση πολλών από αυτά τα ζητήματα δε θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ΑΤΥ στην Ελλάδα λόγω του αρχικού σταδίου της, ωστόσο ορισμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αξία σε οικονομίες με περιορισμένους πόρους, όπως αυτή της Ελλάδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ελλάδα, Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, ATY, CUA, cost utility analysis, CBA
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
116
Σελιτσιάνος Δημήτρης - Διπλωματική Εργασία.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο