Γνώσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884510 297 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σταφυλάκη Μαρία-Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Μαυρικάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Βιολογίας και Αγωγής Υγείας, ΠΤΔΕ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά
Περίληψη:
Για χιλιετίες οι άνθρωποι ήταν έρμαια διαφόρων λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τις καταπολεμήσουν και κοστίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα τελευταία 70 χρόνια η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έδωσε στους ανθρώπους τα απαραίτητα όπλα για την θεραπεία και εξάλειψη των ασθενειών αυτών και έχει σώσει αμέτρητες ζωές. Ωστόσο, τα βακτήρια είναι ικανά να παρουσιάσουν μηχανισμούς ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά δημιουργώντας την ανάγκη για συνεχή ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών.
Τα αντιβιοτικά είναι από τα πιο επιτυχημένα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται τόσο για ανθρώπινη χρήση αλλά και στη κτηνοτροφία, δυστυχώς χωρίς μέτρο και με λανθασμένους τρόπους. Η κατάχρηση αυτή των αντιβιοτικών δημιούργησε τις κατάλληλες επιλεκτικές πιέσεις ώστε τα βακτήρια που φέρουν μηχανισμούς ανθεκτικότητας να εξαπλωθούν σε τέτοιο βαθμό όπου πλέον μπαίνουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής και χιλιάδες ζωές χάνονται ετησίως λόγω μη επίδρασης των αντιβιοτικών στα ανθεκτικά αυτά στελέχη.
Σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της δημόσια υγείας, καίριας σημασίας είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και η καλλιέργεια του επιστημονικού εγγραμματισμού. Ειδικά για το φαινόμενο της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά κρίνεται απαραίτητη η καλλιέργεια του βιολογικού εγγραμματισμού και η σύνδεση του φαινομένου με τη Θεωρία της Εξέλιξης ώστε να μπορεί να κατανοηθεί και να διαμορφωθούν δια βίου συμπεριφορές που να προωθούν τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών και την αποφυγή πρακτικών που το επιδεινώνουν.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αποτύπωση των γνώσεων πάνω στα αντιβιοτικά και την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, καθώς και των συμπεριφορών ως προς τη χρήση των αντιβιοτικών και την αντίληψη των συμπεριφορών αυτών σε σχέση με το φαινόμενο της ανθεκτικότητας.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν ποσοτική και ερευνητικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Το δείγμα αποτελείτο από 202 αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς ακαδημαϊκές γνώσεις Βιολογίας. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε χρήση περιγραφικής στατιστικής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τον ορισμό των αντιβιοτικών και συνεπώς την ορθή χρήση τους. Ακόμη, τα ευρήματα έδειξαν ότι από τους Έλληνες αποφοίτους και φοιτητές που ερωτήθηκαν, εφαρμόζονται οι πρακτικές οι οποίες αποδεδειγμένα επιδεινώνουν το φαινόμενο της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, υπάρχει αντίληψη ως προς το ποιες συμπεριφορές ενισχύουν το φαινόμενο. Μια σχετικά άγνωστη πτυχή ήταν η διαχείριση των αχρησιμοποίητων/εκπνευσμένων αντιβιοτικών, με την πλειοψηφία να τα απορρίπτει στα σκουπίδια και όχι να τα επιστρέφει στο φαρμακείο. Υψηλότερα ποσοστά γνώσης και αντίληψης επέδειξε η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Τέλος, οι Έλληνες απόφοιτοι και φοιτητές παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη σύνδεσης του φαινομένου με τη Θεωρία της Εξέλιξης, σύνδεση απαραίτητη για την ορθή κατανόηση του φαινομένου.
Τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για την καλλιέργεια του επιστημονικού εγγραμματισμού κατά τα σχολικά έτη φοίτησης, ώστε οι μελλοντικές γενιές να αποτελούνται από επιστημονικά εγγράμματους, κριτικά σκεπτόμενους πολίτες και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ανθεκτικότητα, αντιβιοτικά, βακτήρια, μαθητές, εξέλιξη, επιστημονικός εγγραμματισμός, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
126
Αριθμός σελίδων:
128
Σταφυλάκη_Διπλωματική_Οκτώβριος2019.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο