Η συμβολή των μεγάλων μη-κωδικών (long non-coding) RNA στους παγκρεατικούς καρκίνους

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2885542 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μόσχοβης Δημήτριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Βεζάκης Αντώνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γαζούλη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραμανώλης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυριακοπούλου - Λυμπέρη Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπανικολάου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλαχογιαννάκος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπακωνσταντίνου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή των μεγάλων μη-κωδικών (long non-coding) RNA στους παγκρεατικούς καρκίνους
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή των μεγάλων μη-κωδικών (long non-coding) RNA στους παγκρεατικούς καρκίνους
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα μη-κωδικά RNA (long non-coding RNA, lncRNA), λόγω του ρυθμιστικού τους ρόλου στα μονοπάτια τόσο της καρκινογένεσης όσο και της ογκοκαταστολής, μελετώνται όλο και συχνότερα για το ρόλο τους ως πιθανοί βιοδείκτες διαφόρων νεοπλασιών. Όσον αφορά τον καρκίνο του παγκρέατος η απορύθμιση ορισμένων lncRNA φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καρκινογένεση, στην διηθητική ικανότητα και στο μεταστατικό δυναμικό των καρκινικών κυττάρων. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιορισμένα βιβλιογραφικά δεδομένα που να εξηγούν τη ρυθμιστική αυτή δράση της έκφρασης των lncRNA.
Σκοπός της μελέτης μας είναι η αποσαφήνιση της συμβολής των πολυμορφισμών δύο lncRNA και συγκεκριμένα των rs1561927 και rs4759314 των PVT1 και HOTAIR, στην επίπτωση του παγκρεατικού καρκίνου.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια μελέτη ασθενών-μαρτύρων (case control study), στην οποία έγινε ανάλυση των rs1561927 και rs4759314 πολυμορφισμών βασιζόμενη σε δείγμα DNA 111 ασθενών με πορογενές αδενοκαρκίνωμα (ΠΑ), 56 ασθενών με νευροενδοκρινή νεοπλάσματα του παγκρέατος (ΝΝΠ) και 125 υγιών μαρτύρων.
Όσον αφορά τον πολυμορφισμό rs1561927 του PVT1 το αλληλόμορφο G βρέθηκε να υπερεκφράζεται σημαντικά τόσο στο ΠΑ όσο και στα ΝΝΠ σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες, ενώ το αλληλόμορφο G του πολυμορφισμού rs4759314 του HOTAIR φαίνεται να υπερεκφράζεται μόνο στα ΝΝΠ σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες. Επιπλέον, οι γονότυποι AG και GG του PVT1 rs1561927 φαίνεται να σχετίζονται με χειρότερη πρόγνωση στους ασθενείς με ΠΑ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν πως οι πολυμορφισμοί των lncRNA που εξεταστήκαν φαίνεται να εμπλέκονται στην καρκινογένεση τωννεοπλασιών του παγκρέατος, ωστόσο μελέτες μεγαλύτερων πληθυσμών θα χρειαστούν για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεγάλα μη-κωδικά RNA, Πάγκρεας, Παγκρεατικοί καρκίνοι, Παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα, Νευροενδοκρινή νεοπλάσματα παγκρέατος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
173
Αριθμός σελίδων:
102
Moschovis Dimitrios PhD.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο