Προσωπικότητα, παρορμητικότητα, κατάθλιψη και επιθετικότητα σε άτομα με δυσφορία φύλου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885733 327 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαγεωργίου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Φερεντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσωπικότητα, παρορμητικότητα, κατάθλιψη και επιθετικότητα σε άτομα με δυσφορία φύλου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσωπικότητα, παρορμητικότητα, κατάθλιψη και επιθετικότητα σε άτομα με δυσφορία φύλου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Δυσφορία Φύλου (ΔΦ) ορίζεται ως «ατομική συναισθηματική/ γνωστική δυσαρέσκεια με το βιολογικό φύλο (natal gender)» (Am. Psychiatr. Assoc. 2013, σελ. 451). Τα άτομα με ΔΦ βιώνουν μια σύγκρουση μεταξύ του βιολογικού φύλου, το οποίο τους αποδόθηκε με την γέννηση τους, βασιζόμενο στην εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (Sex) και στο κοινωνικό φύλο, με το οποίο νοιώθουν πως ταυτίζονται (Gender). Τα διεμφυλικά άτομα υφίστανται έντονο κοινωνικό ρατσισμό και γίνονται συχνά θύματα βίαιων τρανσφοβικών επιθέσεων.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι να παρουσιάσει τα επίπεδα της κατάθλιψης, της επιθετικότητας, της παρορμητικότητας και των διαταραχών προσωπικότητας που εμφανίζουν τα διεμφυλικά άτομα την περίοδο ακριβώς πριν την έναρξη της ορμονοθεραπείας.
Υλικό και Μέθοδος: Στην μελέτη συμμετείχαν 30 διεμφυλικά άτομα εκ των οποίων οι 13 είναι διεμφυλικές γυναίκες ενώ οι 17 είναι διεμφυλικοί άνδρες. Οι συναντήσεις έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και στο Τμήμα Σεξουαλικών Διαταραχών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Χορηγήθηκαν το Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας PDQ-4, το Ερωτηματολόγιο Επιθετικότηας (AΕ), η Κλίμακα Παρορμητικότητας του Barratt-11 (KΠ-11), και τέλος η Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck-II (BDI-II).
Αποτελέσματα: Στο PDQ-4 Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (73,3%) δεν πληροί τα κριτήρια καμίας διαταραχής προσωπικότητας. Ωστόσο, 7 συμμετέχοντες πληρούν τα κριτήρια μίας τουλάχιστον διαταραχής προσωπικότητας. Οι 5 από τους 7 συμμετέχοντες πληρούν τα κριτήρια για παρανοειδή προσωπικότητα. Στο ερωτηματολόγιο επιθετικότητας σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία στην υποκλίμακα λεκτική επιθετικότητα ενώ 11 συμμετέχοντες έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία από τον γενικό πληθυσμό στην υποκλίμακα θυμός. Εφτά συμμετέχοντες έχουν μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία του ερωτηματολογίου επιθετικότητας από το γενικό πληθυσμό. Στην Κλίμακα Παρορμητικότητας του Barratt-11, παρατηρείται φυσιολογική παρορμητικότητα, ενώ μόλις 4 συμμετέχοντες είχαν βαθμολογία ίση ή άνω του 72 (Cut-off) που υποδηλώνει υψηλή παρορμητικότητα. Τέλος στην Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck-II Σημαντικό ποσοστό συμμετεχόντων είχαν βαθμολογία ίση ή άνω του 17 που υποδηλώνει κατάθλιψη.
Συμπεράσματα: Παρόλο που δεν υπάρχει σοβαρή ψυχοπαθολογία, οι συμμετέχοντες φαίνεται να εσωτερικεύουν το αίσθημα της δυσφορίας και τον κοινωνικό ρατσισμό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και θυμού τα οποία βιβλιογραφικά εκδηλώνονται αυτοκαταστροφικά και χαμηλά επίπεδα ετεροκατευθυνόμενης επιθετικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δυσφορία φύλου, Επιθετικότητα, Κατάθλιψη, Αυτοκτονικότητα, Παρορμητικότητα, Προσωπικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Περγαμος.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.