Παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων μετά από εκπαίδευση ομάδων πρώτων βοηθειών επιχειρήσεων στην ΚΑΑ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886605 179 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσοπόκη Βασιλική-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αθανάσιος Χαλκιάς, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων μετά από εκπαίδευση ομάδων πρώτων βοηθειών επιχειρήσεων στην ΚΑΑ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων μετά από εκπαίδευση ομάδων πρώτων βοηθειών επιχειρήσεων στην ΚΑΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή
Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εκτός νοσοκομείου Καρδιακής Ανακοπής (ΚΑ), συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, είναι υψηλή, τα ποσοστά επιβίωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η εκπαίδευση των εργαζομένων στην Καρδιαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΑ) τους προετοιμάζει να αντιδράσουν άμεσα και να προσφέρουν αποτελεσματική φροντίδα, στο πλαίσιο του συστήματος πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων, δηλαδή το κλάσμα θωρακικών συμπιέσεων, το σκορ θωρακικών συμπιέσεων, το βάθος θωρακικών συμπιέσεων, τη συχνότητα, τη αποσυμπίεση και τη θέση των θωρακικών συμπιέσεων, που εφαρμόζονται από εργαζόμενους που είναι μέλη των ομάδων πρώτων βοηθειών σε χώρους εργασίας και έχουν εκπαιδευτεί στην ΚΑΑ.
Μεθοδολογία
Πρόκειται για μια συγχρονική έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τη μελέτη ενός δείγματος ευκολίας εργαζομένων στην Ελλάδα, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, από τον Ιανουάριο 2017 έως το Δεκέμβριο 2017 από πιστοποιημένους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκπαιδευτές. Για την καταγραφή των δεδομένων που αφορούν στην ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων κατά την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αξιοποιήθηκε πρόπλασμα με δυνατότητα ηλεκτρονικής μέτρησης της ποιότητας των θωρακικών συμπιέσεων μέσω ηλεκτρονικής συσκευής.
Αποτελέσματα
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 191 εργαζόμενοι που εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες, προερχόμενοι από 10 διαφορετικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το 36,1% των εκπαιδευομένων του δείγματος πέτυχε ένα επαρκές βάθος θωρακικών συμπιέσεων 5 έως 6 εκατοστά, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν ανεπαρκές βάθος θωρακικών συμπιέσεων (52,9%), δηλαδή λιγότερο από 5 εκατοστά. Οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι αποσυμπίεζαν επαρκώς το θώρακα κατά τις συμπιέσεις (72,1%), ενώ η πλειοψηφία είχε σωστή τοποθέτηση χεριών κατά τις θωρακικές συμπιέσεις (82,2%). Σε σχέση με τη συχνότητα, το 50,8% των εκπαιδευόμενων πέτυχε μια συχνότητα 100 έως 120 θωρακικών συμπιέσεων ανά λεπτό, ενώ 27,7% είχαν χαμηλότερη και 21,5 είχαν υψηλότερη συχνότητα από αυτήν. Ως προς τις συσχετίσεις, το κλάσμα θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται ασθενώς θετικά με τον αριθμό συμμετεχόντων στην εκπαίδευση, το βάρος και το ύψος των εκπαιδευόμενων, ενώ υψηλότερη μέση τιμή κλάσματος θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να έχουν οι εργαζόμενοι που δεν είχαν εκπαιδευτεί στο παρελθόν στην ΚΑΑ, το σκορ θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται ασθενώς θετικά με το ύψος των εργαζομένων, το βάθος θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται με τον αριθμό των συμμετεχόντων στην εκπαίδευση, το σωματικό βάρος, το ύψος, το δείκτη μάζας σώματος και το ανδρικό φύλο, η αποσυμπίεση θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται με το σωματικό βάρος, το ύψος και το ανδρικό φύλο, η θέση των θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται με το είδος του επαγγέλματος των εκπαιδευομένων και τέλος η συχνότητα των θωρακικών συμπιέσεων βρέθηκε να συσχετίζεται με το ιστορικό προηγούμενης εκπαίδευσης.
Συμπεράσματα
Από όσο γνωρίζουμε η παρούσα αποτελεί την πρώτη μελέτη αξιολόγησης της ποιότητας των θωρακικών συμπιέσεων που εφαρμόστηκε από εκπαιδευμένους στις πρώτες βοήθειες εργαζόμενους, αναδεικνύοντας συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα θωρακικών συμπιέσεων σε πρόπλασμα. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους ειδικούς επαγγελματικής υγείας ως κριτήρια επιλογής εργαζομένων για την ένταξή τους στην ομάδα πρώτων βοηθειών στο χώρο εργασίας, χωρίς σαφώς να αποτελούν κριτήρια αποκλεισμού συμμετοχής εργαζομένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών. Περαιτέρω έρευνα σε σχέση με την επίδραση των μελετώμενων παραγόντων στην ποιότητα των θωρακικών συμπιέσεων σε παρατεταμένη χρονικά ΚΑΑ θα ήταν χρήσιμη για την οργάνωση του συστήματος παροχής πρώτων βοηθειών σε χώρους με δυσκολία πρόσβασης εξειδικευμένης φροντίδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση ΚΑΑ, Χώρος εργασίας, Θωρακικές συμπιέσεις, Ποιότητα, Ομάδα πρώτων βοηθειών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
94
Τσοπόκη_Διπλωματική Εργασία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο