Επαγγελματική εξουθένωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887005 263 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσιβίκη Ευτυχία-Μαγδαληνή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Tμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επαγγελματική εξουθένωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επαγγελματική εξουθένωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης εκφράζει την εξάντληση των ψυχικών αποθεμάτων ενός επαγγελματία υγείας στην προσπάθεια προσαρμογής του να αντιμετωπίσει τις καθημερινές επαγγελματικές του δυσκολίες.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 181 άτομα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τριών Δημόσιων Νοσοκομείων του Γ.Ν.Α.»ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γ.Ν. Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» και του Γ.Ν.Α. «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Για την συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε :το ερωτηματολόγιο καταγραφής της επαγγελματικής εξουθένωσης Maslach Burnout Inventory (MBI) των Maslach & Jackson. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS- 23 και την εφαρμογή των στατιστικών δοκιμασιών t-test,και anova. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο επίπεδο του p<0.05.
Αποτελέσματα: Από τα 181 άτομα του δείγματος γυναίκες ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό 71,3%. Οι γιατροί αποτελούσαν το 16,1%, οι νοσηλευτές το 72,9% και οι βοηθοί νοσηλευτών το 11,0%. Συναισθηματική εξάντληση υψηλή βίωνε το 42,5% των συμμετεχόντων, το 32,8% μέτρια και το 24,9% χαμηλή. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην αποπροσωποίηση ήταν 23,2%, 34,3% και 42,5% και στην προσωπική ολοκλήρωση ήταν 29,8%, 21,5% και 48,6%.
Υψηλότερη συνολική εργασιακή εξουθένωση βίωναν οι εργαζόμενοι στις καρδιολογικές κλινικές, (p<0,001), η ηλικιακή ομάδα 36-40 ετών, (p=0,028), τα άτομα που δεν είχαν δυνατότητα επιλογής του τμήματος που εργάζονται, (p<0,001), οι εργαζόμενοι σε τμήματα με δύναμη ασθενών μεγαλύτερη από 20 άτομα, (p<0,001), και οι συμμετέχοντες που είναι λίγο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, (p<0,001).
Συμπέρασμα: Ο βαθμός εξουθένωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εξαρτάται κυρίως από εργασιακούς αλλά και δημογραφικούς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση, Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
65
Tsiviki Eftychia-Magdalini MSc.pdf (551 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο