Έμφυλες εξοντώσεις στο όνομα της αγάπης, της ατυχίας και της τρέλας. Η γυναικοκτονία ως σύγχρονη ελληνική τραγωδία μέσα από την ανάλυση δημοσιογραφικού λόγου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887892 1489 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Έρευνας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καψαμπέλη Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κύρκος Δοξιάδης, καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αλεξάνδρα Χαλκιά, καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έμφυλες εξοντώσεις στο όνομα της αγάπης, της ατυχίας και της τρέλας. Η γυναικοκτονία ως σύγχρονη ελληνική τραγωδία μέσα από την ανάλυση δημοσιογραφικού λόγου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έμφυλες εξοντώσεις στο όνομα της αγάπης, της ατυχίας και της τρέλας. Η γυναικοκτονία ως σύγχρονη ελληνική τραγωδία μέσα από την ανάλυση δημοσιογραφικού λόγου.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία προκύπτει εν μέσω ενός εγχώριου, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτικού-κοινωνικού κλίματος, εντός του οποίου το φαινόμενο που αποκαλείται «γυναικοκτονία», η δολοφονία μίας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, τίθεται στο σταυροδρόμι θεωρητικών, πολιτικών, ακτιβιστικών και θεσμικών προβληματισμών. Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, ο βιασμός και η δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018, «ανοίγει» τον διάλογο περί γυναικοκτονίας. Ως εκ τούτου η ανάλυση ξεκινά από αυτή τη γυναικοκτονία ως συμβολική και κυριολεκτική της αφετηρία, για να φτάσει έως και τη γυναικοκτονία της Suzanne Eaton στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2019. Η εργασία ενδιαφέρεται πρωτίστως να ορίσει και να χαρτογραφήσει το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, να αναδείξει την ανάγκη για την ορατότητά του και να εμβαθύνει τι κάνει ο δημοσιογραφικός λόγος κατά την παραγωγή και αναπαραγωγή ειδήσεων γυναικοκτονιών. Προς αυτόν τον σκοπό, εφαρμόζει κριτική ανάλυση λόγου (CDA) σε δελτία ειδήσεων για οκτώ γυναικοκτονίες που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα και προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση. Το σημείο εστίασής της είναι σε εκείνες τις πρακτικές λόγου που υλοποιούνται και ιζηματοποιούνται στην κοινωνική ζωή και τις έμφυλες σχέσεις και προχωρά στο να διερευνήσει τις μορφές των έμφυλων υποκειμενικοτήτων που αναδύονται από τις ελληνικές ειδήσεις. Η μελέτη λαμβάνει ως σημείο αφετηρίας της ότι την ίδια στιγμή, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας τροφοδοτούνται από την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα και ότι η παραπάνω δυναμική φέρει εξόχως θετικά, παραγωγικά ως προς την εξουσία, αποτελέσματα. Η έρευνα προτείνει ότι η γυναικοκτονία κατασκευάζεται από τα μέσα ως σύγχρονη ελληνική «τραγωδία», με τα πρωταγωνιστικά υποκείμενα του «δράματος» να είναι η «άτυχη», κατ’ εξαίρεση γυναίκα-θύμα και «το κτήνος», «ο τρελός» ή «ο τυφλωμένος από τον έρωτα» άνδρας-θύτης. Προς επίτευξη των σκοπών τους, τα μέσα χρησιμοποιούν τις στρατηγικές της κανονικοποίησης, δραματοποίησης και φυσικοποίησης της έμφυλης εκείνης βίας που η Angela P. Harris ονόμασε «τοξική» ή «ηγεμονική αρρενωπότητα», εντός ενός ετεροπατριαρχικού πολιτισμικού συγκείμενου, όπως είναι το ελληνικό. Όλα τα παραπάνω καλούν την κοινωνική θεωρία και έρευνα να στοχαστεί πάνω στον κόμβο φύλου, λόγου και εξουσίας, καθώς και σε επιμέρους παράγοντες συν-συγκρότησης υποκειμενικοτήτων (όπως η σεξουαλικότητα, η εθνικότητα, η ηλικία και η τάξη), εντός του σχετικά ανεξερεύνητου εδάφους της γυναικοκτονίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γυναικοκτονία, κριτική ανάλυση λόγου, ΜΜΕ, δελτία ειδήσεων, τραγωδία, σύγχρονη Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
406
Αριθμός σελίδων:
186
διπλωματική_Καψαμπέλη.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο