Συγκριτική μελέτη της έκφρασης της κερατίνης 8 και της γλυκοζυλιωμένης ομάδας H, στο παραγωγικό, στο εκκριτικό ενδομήτριο και στο φθαρτό

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2895418 175 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πολύζος Παναγιώτης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αγαπητός Εμμανουήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Τσελένη-Μπαλαφούτα Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παυλάκη Αικατερίνη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγέλου Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουλουκουσα-Γιαννιού Μυρσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρίνος Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαβάκη Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της έκφρασης της κερατίνης 8 και της γλυκοζυλιωμένης ομάδας H, στο παραγωγικό, στο εκκριτικό ενδομήτριο και στο φθαρτό
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της έκφρασης της κερατίνης 8 και της γλυκοζυλιωμένης ομάδας H, στο παραγωγικό, στο εκκριτικό ενδομήτριο και στο φθαρτό
Περίληψη:
Σ’ αυτή την εργασία μελετήθηκαν ανοσοϊστοχημικώς τριάντα περιπτώσεις παραγωγικού, τριάντα περιπτώσεις αρχόμενου εκκριτικού, τριάντα περιπτώσεις μέσου εκκριτικού, τριάντα περιπτώσεις τελικού εκκριτικού ενδομητρίου καθώς και τριάντα περιπτώσεις φθαρτού με σκοπό να ανιχνευθεί η έκφραση σ ‘αυτές της κερατίνης 8 και της γλυκοζιλιωμένης ομάδας της Η που φέρει και το μοναδικό σάκχαρό της που είναι η Ο-Ν- ακετυλογλυκοζαμίνη.
Τα αποτελέσματα της εργασίας είναι τα ακόλουθα :
1) Η κερατίνη 8 εκφράζεται στα επιθηλιακά κύτταρα (καλυπτήρια κύτταρα επιφάνειας και αδενικά) του ενδομητρίου σ’όλες τις φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου.
2) Η κερατίνη 8 εκφράζεται στα επιθηλιακά κύτταρα (καλυπτήρια κύτταρα επιφανείας και αδενικά ) του φθαρτού.
3) Η κερατίνη 8 δεν εκφράζεται σε κανένα μεσεγχυματικό στοιχείο (στρωματικά κύτταρα και κύτταρα τοιχώματος αγγείων ) του ενδομητρίου και του φθαρτού.
4) Η κερατίνη 8 παρουσιάζει υψηλότερη έκφραση στα αδένια του εκκριτικού ενδομητρίου και του φθαρτού συγκριτικά με αυτή των αδενίων του παραγωγικού ενδομητρίου.
5) Η έκφραση της κερατίνης 8 και της γλυκοζυλιωμένης ομάδας της Η βρέθηκαν παράλληλες και ισότιμες στα αδένια του ενδομητρίου σ’ όλες τις φάσεις του κύκλου καθώς και στα αδένια του φθαρτού γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός γλυκοζιλίωσης της κερατίνης 8 παραμένει σταθερός σ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου και στο φθαρτό.
6) Τα φθαρτικά κύτταρα σ’ όλες τις περιπτώσεις παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα της αντιγονικής ομάδας Η στο κυτταρόπλασμά τους.
7) Τα προφθαρτικά κύτταρα του τελικού εκκριτικού ενδομητρίου σ’όλες τις περιπτώσεις παρουσιάζουν σημαντική περιεκτικότητα της αντιγονικής ομάδας Η στο κυτταρόπλασμά τους που κυμαίνεται από μέτρια έως υψηλή.
8) Τα μη φθαρτικά κύτταρα της λειτουργικής στιβάδας του ενδομητρίου σ’όλες τις περιπτώσεις παρουσιάζουν ασήμαντη περιεκτικότητα της αντιγονικής ομάδας Η στο κυτταρόπλασμα τους που κυμαίνεται από αρνητική έως χαμηλή.
9) Τα κύτταρα του στρώματος της βασικής στιβάδας του ενδομητρίου δεν παρουσιάζουν την αντιγονική ομάδα Η στο κυτταρόπλασμά τους σε καμία φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και στο φθαρτό.
10) Τα κοκκιοκύτταρα του στρώματος του ενδομητρίου δεν παρουσιάζουν την αντιγονική ομάδα Η στο κυτταρόπλασμά τους.
11) Τα κύτταρα του τοιχώματος (ενδοθηλιακά και λεία μυϊκά κύτταρα) των αγγείων του ενδομητρίου σ’ όλες τις φάσεις του κύκλου καθώς και του φθαρτού παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα της αντιγονικής ομάδας Η στο κυτταρόπλασμά τους.
Τέλος συμπεραίνεται ότι τα κύτταρα του στρώματος της λειτουργικής στιβάδας του ενδομητρίου χωρίς να παράγουν την κερατίνη 8, παράγουν πρωτεΐνες που φέρουν την γλυκοζιλιωμένη ομάδα Η της κερατίνης 8 που περιέχει το σάκχαρο Ο-Ν- ακετυλογλυκοζαμίνη. Αυτή η πρωτεΐνη ή πρωτεΐνες παρουσιάζουν κυκλική μεταβολή της περιεκτικότητας τους κατά τη διάρκεια του κύκλου με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σημαντική έκφραση στα φθαρτικά και προφθαρτικά κύτταρα του στρώματος συγκριτικά με τα προφθαρτικά.
Το εύρημα αυτό αφ’ ενός ρίχνει περισσότερο φως στη βιολογία του ενδομητρίου και αφετέρου παρέχει πληροφορίες για περαιτέρω απομόνωση και βιοχημικό χαρακτηρισμό αυτών των πρωτεϊνών που μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση παθολογικών καταστάσεων όπως οι καθ’ έξιν εκτρώσεις και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπευτική παρέμβαση σε παθολογικές καταστάσεις που αδυνατούν να προχωρήσουν από την παραγωγική στην εκκριτική κατάσταση του ενδομητρίου όπως είναι οι αδενοκυστικές, αδενοματώδεις και άτυπες αδενοματώδεις υπερπλασίες του ενδομητρίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κερατίνη 8, Γλυκοζυλιωμένη ομάδα H, O-GlcNAcH, Ενδομήτριο, Φθαρτός υμένας, O-GlcNAcylation
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Polyzos Panagiotis PhD.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο