Εργαστηριακή μελέτη της αντοχής δεσμού στη διάτμηση έμμεσων αποκαταστάσεων σύνθετης ρητίνης και οδοντίνης, ύστερα από άμεση κάλυψη οδοντίνης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896108 229 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Κατεύθυνση Οδοντική Χειρουργική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βασιλόπουλος Νεκτάριος - Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μασούρας Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αναγνώστου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αρτοπούλου Ιόλη , Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εργαστηριακή μελέτη της αντοχής δεσμού στη διάτμηση έμμεσων αποκαταστάσεων σύνθετης ρητίνης και οδοντίνης, ύστερα από άμεση κάλυψη οδοντίνης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εργαστηριακή μελέτη της αντοχής δεσμού στη διάτμηση έμμεσων αποκαταστάσεων σύνθετης ρητίνης και οδοντίνης, ύστερα από άμεση κάλυψη οδοντίνης
Περίληψη:
Eισαγωγή: Η τεχνική της άμεσης κάλυψης οδοντίνης με τη χρήση συγκολλητικού συστήματος, ή και με τη χρήση σύνθετης ρητίνης, αποτελεί μία εναλλακτική τεχνική διαχείρισης της παρασκευασμένης οδοντίνης μετά από παρασκευές για έμμεσες αποκαταστάσεις, είτε από κεραμικό υλικό, είτε από σύνθετη ρητίνη.
Σκοπός: Η σύγκριση της αντοχής δεσμού οδοντίνης και πολυμερών αποκαταστάσεων που έχουν συγκολληθεί, είτε με την κλασσική τεχνική, είτε μετά από εφαρμογή της τεχνικής άμεσης κάλυψης οδοντίνης, όπως επίσης και η μελέτη της συμπεριφοράς του δεσμού με την πάροδο του χρόνου.
Υλικά-Μέθοδος: Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 39 εξαχθέντες προγόμφιοι και γομφίοι, ελεύθεροι τερηδόνας. Τα δοκίμια χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στην 1η ομάδα (ομάδα ελέγχου) τα δοκίμια υποδέχθηκαν άμεσες αποκαταστάσεις, στην 2η ομάδα στα δοκίμια εφαρμόστηκε η τεχνική άμεσης κάλυψης οδοντίνης, παραμονή τους σε απεσταγμένο νερό, σε κλίβανο στους 370C, για 1 εβδομάδα και συγκόλληση των τελικών αποκαταστάσεων, και τέλος στην 3η ομάδα, πραγματοποιήθηκαν τα ίδια στάδια όπως στην 2η ομάδα, με την διαφορά ότι τοποθετήθηκε μεταβατική αποκατάσταση στο μεσοδιάστημα. Για τη συγκόλληση επιλέχθηκε αυτο-αδροποιητικό συγκολλητικό σύστημα δύο σταδίων (6ης γενιάς), OptiBond™ XTR (Κerr). Χρησιμοποιήθηκε μικροϋβριδική σύνθετη ρητίνη-HerculiteΤΜXRV (Kerr). Πραγματοποιήθηκε η δοκιμασία της διάτμησης και καταγράφηκε η αντοχή δεσμού. Η αμμοβόληση των δοκιμίων έγινε με κόκκους οξειδίου του αλουμινίου (ΑL2O3-50 μm), και με πίεση εκτόξευσης 2 bar. Η ρητινώδης κονία που χρησιμοποιήθηκε είναι διπλού πολυμερισμού, NX3-XTR (Kerr) που περιλαμβάνει 1 σύριγγα με διαφανή κονία. Το προσωρινό εμφρακτικό υλικό ήταν το Telio CS Onlay (Ivoclar Vivadent), που είναι φωτοπολυμεριζόμενο πολυμερές υλικό.
Αποτελέσματα: Η ομάδα άμεσης κάλυψης οδοντίνης εμφάνισε τη μεγαλύτερη μέση τιμή αντοχής δεσμού και η ομάδα ελέγχου (άμεση έμφραξη) τη χαμηλότερη. Παρατηρώντας όμως τις διάμεσες τιμές όλες οι ομάδες έχουν παρόμοιες διάμεσες τιμές, μεταξύ 6,73 με 7,1 MPa. Συνεπώς, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα του Kruskal-Wallis test, δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές αντοχής δεσμού μεταξύ των 3 ομάδων (Kruskal-Wallis: 0,929, p <0,629).
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή της τεχνικής της άμεσης κάλυψης οδοντίνης, είτε με την τοποθέτηση προσωρινού εμφρακτικού υλικού, είτε όχι, αποδίδει υψηλές τιμές αντοχής δεσμού, ανάλογες με των άμεσων εμφράξεων, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό για την εφαρμογή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άμεση κάλυψη οδοντίνης, Συγκόλληση, Συγκολλητικά συστήματα, Διάτμηση, Αμμοβολή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία-Τελικό Κείμενο.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.