Ανάλυση των λαθών των ομιλητών που κατακτούν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα: Αποτελέσματα εμπειρικής apparent time έρευνας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897097 323 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σοφουλάκη Χρυσάνθη-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής, Τμήμα ΦΠΨ, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Μπέλλα Σπυριδούλα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Φουντοπούλου Μαρία Ζωή, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής, Τμήμα ΦΠΨ, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση των λαθών των ομιλητών που κατακτούν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα: Αποτελέσματα εμπειρικής apparent time έρευνας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση των λαθών των ομιλητών που κατακτούν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα: Αποτελέσματα εμπειρικής apparent time έρευνας.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την ανάλυση των γλωσσικών λαθών που εμφανίζονται στην παραγωγή γραπτού λόγου των αλλόγλωσσων μαθητών που κατακτούν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Στόχος της είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η κατηγοριοποίηση των λαθών ως προς τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης προκειμένου να προκύψουν συμπεράσματα ως προς τους συχνότερους τύπους λαθών λαμβάνοντας υπόψη δύο διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας, το αρχάριο (Α επίπεδο) και το μέσο (Β επίπεδο). Αξιοποιείται η μεθοδολογία της Ανάλυσης Λαθών που θεωρείται σημαντική για την ερμηνεία της διαδικασίας της κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας καθώς φανερώνει τα σημεία που οι μαθητές παράγουν τα πιο πολλά λάθη παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο χρήσιμες πληροφορίες στους εκπαιδευτικούς.
Αρχικά παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο για την κατάκτηση της δεύτερης γλώσσας, αναλύονται βασικές έννοιες και αναφέρονται προηγούμενες έρευνες. Ακολουθεί η ανάλυση του δείγματος που αποτελείται από 56 γραπτές παραγωγές (28 γραπτά Α επιπέδου και 28 γραπτά Β επιπέδου) των μαθητών που κατακτούν την Ελληνική ως Γ2 και παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα λαθών. Μετά τη στατιστική ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι οι μαθητές δυσκολεύτηκαν περισσότερο στο γλωσσικό επίπεδο της ορθογραφίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Εκμάθηση δεύτερης γλώσσας, Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, γλωσσικό λάθος, Ανάλυση Λαθών, συχνότεροι τύποι λαθών, επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης, παραγωγή γραπτού λόγου, διαγλώσσα, συγχρονική έρευνα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
78
Σοφουλάκη Χρυσάνθη- Χριστίνα, ΑΜ 403 Διπλωματική εργασία -Ανάλυση των λαθών .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο