Electronystagmography caloric test - its use in clinical pratice (a systematic review)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897151 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-13
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσαρπαλής Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παύλος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Electronystagmography caloric test - its use in clinical pratice (a systematic review)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηλεκτρονυσταγμογραφία δια θερμικών διακλυσμών – η χρησιμότητά της στην κλινική πράξη (βιβλιογραφική ανασκόπηση)
Περίληψη:
Η ηλεκτρονυσταγμογραφία δια ψυχροθερμών διακλυσμών είναι μία αντικειμενική εργαστηριακή δοκιμασία που βοηθά στη διάγνωση αιθουσαίων παθήσεων περιφερικής ή κεντρικής αιτιολογίας. Ο όρος ηλεκτρονυσταγμογραφία αναφέρεται στην τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η καταγραφή των κινήσεων των οφθαλμών. Ο βολβός του οφθαλμού συμπεριφέρεται σαν ηλεκτρικό δίπολο. Η ηλεκτρο-οφθαλμογραφία μετράει το DC δυναμικό που αναπτύσσεται μεταξύ του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Το αιθουσαίο σύστημα αξιολογείται ελέγχοντας το αιθουσαίο-οφθαλμικό αντανακλαστικό.
Από τότε που οι Fitzgerald και Hallpike το 1942 πρωτοπεριέγραψαν την εναλλασσόμενη εφαρμογή ψυχροθερμών διακλυσμών (alternate binaural bithermal caloric test), νεότερες δοκιμασίες διακλυσμών αναπτύχθηκαν όπως αυτή του μικρο-ψυχρού διακλυσμού με παγωμένο νερό (ice water caloric test), η ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη εφαρμογή ψυχροθερμών διακλυσμών (simultaneous binaural bithermal caloric test), η δοκιμασία διαλογής μονοθερμικού διακλυσμού (monothermal caloric screening test). Ακόμα και σήμερα η εναλλασσόμενη εφαρμογή διακλυσμών παραμένει η συνήθης δοκιμασία γιατί παρέχει εκτίμηση της λειτουργίας του κάθε οριζόντιου ημικύκλιου σωλήνα ξεχωριστά, τα αποτελέσματα της δοκιμασίας μπορούν να αναπαραχθούν και σε γενικές γραμμές η δοκιμασία είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των εξεταζόμενων. Εντούτοις, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ηλεκτρονυσταγμογραγία στο 25% των ασθενών δεν παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες για τη λειτουργία του περιφερικού αιθουσαίου οργάνου, καθώς οι διακλυσμοί προσφέρουν μιας χαμηλής συχνότητας ημιτονοειδή επιτάχυνση (διέγερση) της τάξης των 0,004 Hz στο κάθε οριζόντιο ημικύκλιο σωλήνα.
Φυσιολογικά ευρήματα στην ηλεκτρονυσταγμογραφία δεν σημαίνουν απαραίτητα και μία φυσιολογική λειτουργία του περιφερικού αιθουσαίου οργάνου. Υπάρχουν αναφορές ότι μέχρι και το 35% των ασθενών που υποφέρουν από ίλιγγο θα έχουν φυσιολογικές θερμικές δοκιμασίες. Η καταγραφή καμίας απάντησης στις θερμικές δοκιμασίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το περιφερικό αιθουσαίο όργανο δεν λειτουργεί, καθώς η χαμηλή συχνότητητα λειτουργίας του οριζόντιου ημικύκλιου σωλήνα έχει μόνο εξεταστεί. Πολλές φορές τα ευρήματα της ηλεκτρονυσταγμογραφίας δεν βοηθούν στον εντοπισμό της βλάβης. Το κλινικό ιστορικό και η ωτολογική εξέταση, καθώς και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις πολλές φορές χρειάζονται, ούτως ώστε ο κλινικός ιατρός να καταλήξει στη διάγνωση και στη θεραπεία. Από πλευράς κόστους-οφέλους, πολλοί ερευνητές συστήνουν τη διενέργεια μετά τον ακουολογικό έλεγχο των θερμικών δοκιμασιών. Οι ψυχροθερμοί διακλυσμοί έχουν μεγαλύτερη προγνωστική αξία στο αν ο εξεταζόμενος θα χρειαστεί απεικονιστικές εξετάσεις από ότι τα κλινικά του συμπτώματα. Ο κλινικός ιατρός βασιζόμενος στα αποτελέσματα των θερμικών δοκιμασιών καλείται να αποφασίσει αν θα χρειαστεί ο ασθενής του περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία. Η διάρκεια, η συχνότητα, η ταχύτητα της βραδείας φάσης (μοίρες ανά δευτερόλεπτο) του νυσταγμού, η αιθουσαία υπαισθησία, η υπεροχή νυσταγμικής κατεύθυνσης, ο δείκτης οπτικής προσήλωσης υπολογίζονται και αξιολογούνται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονυσταγμογραφία, Διακλυσμοί, Νυσταγμός, Ταχύτητα βραδείας φάσης νυσταγμού, Αιθουσαία υπαισθησία, Υπεροχή νυσταγμικής κατεύθυνσης, Δείκτης οπτικής προσήλωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
40
Electronystagmography caloric test - its use in clinical practice (a systematic review).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο