Ελληνική εκδοχή του δείκτη ελπίδας Herth σε ογκολογικούς ασθενείς: Ψυχομετρική ανάλυση και μελέτη περίπτωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897517 228 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Νικολούδη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυριακή Μυστακίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Κουλουλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ελληνική εκδοχή του δείκτη ελπίδας Herth σε ογκολογικούς ασθενείς: Ψυχομετρική ανάλυση και μελέτη περίπτωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ελληνική εκδοχή του δείκτη ελπίδας Herth σε ογκολογικούς ασθενείς: Ψυχομετρική ανάλυση και μελέτη περίπτωσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: H ελπίδα κατέχει σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της ασθένειας και της απώλειας, και μεταξύ ογκολογικών ασθενών, είναι πολύ σημαντική για την ερμηνεία της μεταβλητότητας του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς αυτοί προσαρμόζονται στον καρκίνο καθώς και για την αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας και άγχους. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί ποικίλες κλίμακες μέτρησης της ελπίδας. Δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία είναι η κλίμακα ελπίδας της Herth (HHS, “Hearth Hope Scale”), και η σύντομη μορφή της, ο δείκτης ελπίδας της Herth (HHI, “Hearth Hope Index”). Το εργαλείο αυτό έχει μεταφραστεί έως σήμερα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και έχουν αξιολογηθεί από πολλούς διαφορετικούς ερευνητές οι ψυχομετρικές του ιδιότητες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει μετάφραση και αξιολόγηση του εν λόγω εργαλείου στον ελληνικό πληθυσμό.
Η λειτουργική αξία που αποδίδεται στην ελπίδα απο μεγάλο αριθμό επιστημόνων καθιστά την περαιτέρω διερέυνηση της μέσω μελέτης περίπτωσης επιβεβλημένη. Η μελέτη περίπτωσης ταξινομείται στην κατηγορία των ποιοτικών μελετών και αποσκοπεί στην εν τω βάθει μελέτη ενός φαινομένου.
Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων της ελληνικής εκδοχής του δείκτη ελπίδας Herth σε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και η περεταίρω εις βάθος διερεύνηση της ελπίδας μέσω μελέτης περίπτωσης.
Μεθοδολογία: Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι ο Δείκτης Ελπίδας Herth, το οποίο μεταφράστηκε και αξιολογήθηκε για τις ψυχομετρικές του ιδιότητες σε ένα δείγμα 130 ογκολογικών ασθενών κατά την πρώτη τους επίσκεψη στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας. Για τη μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιήθηκε ερμηνευτική φαινομενολογική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Το μοντέλο των τριών παραγόντων της Herth χαρακτηρίστηκε από μη αποδεκτούς δείκτες παγκόσμιας προσαρμογής, επομένως, το μοντέλο των τριών παραγόντων που προτείνεται από την δημιουργό απορρίφθηκε για τον ελληνικό πληθυσμό. Στη θέση του προέκυψε επίσης ένα μοντέλο τριών παραγόντων, αλλά διαφορετικών από εκείνους που πρότεινε η δημιουργός του ΗΗΙ. Βάσει των τιμών του συντελεστή Cronbach’s alpha, η εσωτερική συνέπεια για τη συνολική βαθμολογία της ελπίδας ήταν άριστη, ενώ για τους παράγοντες 1, 2 και 3, η εσωτερική συνέπεια ήταν αποδεκτή. Μετά την ερμηνευτική φαινομενολογική ανάλυση της μελέτης περίπτωσης προέκυψαν 4 υπερθεματικές ενότητες οι οποίες ήταν:1) Οι εμπειρίες και οι προσδοκίες μου απο το σύστημα υγείας, 2) Οι ανάγκες μου, 3) Άνθρωπος και κίνδυνος, 4) Η νοηματοδότηση της ελπίδας.
Συμπεράσματα: Η ελληνική εκδοχή του δείκτη ελπίδας της Herth αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για ευρεία χρήση του στον ελληνικό πληθυσμό με σκοπό τη μέτρηση των επιπέδων ελπίδας των Ελλήνων ασθενών . Οι ανάγκες που αναδύθηκαν από την ανάλυση της μελέτης περίπτωσης αφορούσαν κυρίως το σύστημα υγείας, την πληροφόρηση, ψυχολογικές, πρακτικές ανάγκες και την ανάγκη σχέσης εμπιστοσύνης με το γιατρό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελπίδα, Ανακουφιστική φροντίδα, Δείκτης ελπίδας Herth, Ψυχομετρικές ιδιότητες, Ελληνικός πληθυσμός, Φαινομενολογία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
99
Nikoloudi Maria MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο