Η επίδραση της χορήγησης γενταμικίνης στην ακοή σε παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2897873 233 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παναγιωτίδης Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Μπίµπας, Αναπληρωτής Καθηγητης, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Σέγγας, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Ευθύμιος Κυροδήμος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της χορήγησης γενταμικίνης στην ακοή σε παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της χορήγησης γενταμικίνης στην ακοή σε παιδιά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Για την επιτυχή ανίχνευση της Ωτοτοξικότητας σε παιδιατρικό πληθυσμό απαιτούνται ακοολογικές εξετάσεις ικανές να ανιχνεύσουν πρώιμα την εγκαθίδρυση της Ωτοτοξικότητας στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε μεταπτώσεις των ουδών ακοής στις υψηλές συχνότητες. Βάσει της βιβλιογραφίας, οι πλέον έγκυρες εξετάσεις είναι οι Ωτοακουστικές Εκπομπές Προϊόντων Παραμόρφωσης (DPOAEs) και το Τονικό Ακοόγραμμα Υψηλών Συχνοτήτων (HFA). Ο σκοπός της συγκεκριμένης ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της βιλβιογραφίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χορήγησης Γενταμικίνης στην ακοή σε παιδιά.
Υλικό και Μέθοδος: Ανασκόπηση της υπάρχουσας αρθρογραφίας στην αγγλική γλώσσα από το 1995 εώς τον Σεπτέμβριο του 2019 στις βάσεις δεδομένων του PubMed και του Cochrane με τη χρήση των κατάλληλων όρων.
Αποτελέσματα: Έπειτα από συστηματική αναζήτση και μελέτη της υπάρχουσας αρθογραφίας επιλέχθηκαν τρία άρθρα τα οποία αφορούσαν την ανίχνευση της ωτοτοξικότητας σε παιδιατρικό πληθυσμό στον οποίο προηγουμένως είχε χορηγηθεί Γενταμικίνη. Δύο από τις τρεις έρευνες χρησιμοποίησαν PTA και OAEs για την ανίχνευση της ωτοτοξικότητας ενώ μία έρευνα έκανε χρήση BAER, HFA και PTA.
Συζήτηση: Δύο από τις τρεις έρευνες εντόπισαν ελάχιστα ποσοστά ωτοτοξικότητας. Μία από τις τρεις δεν μπόρεσε να εντοπίσει ωτοτοξικότητα βάσει των κριτηρίων ωτοτοξικότητας τα οποία ορίστηκαν, ωστόσο, οι εξετάσεις των DPOAEs και TEOAEs έδειξαν σημαντικές μεταπτώσεις στις αντίστοιχες μεταβλητές.
Συμπεράσματα: Η ωτοτοξικότητα της Γενταμικίνης στα έξω τριχωτά κύτταρα του κοχλία φαίνεται να μην αποτυπώνεται επαρκώς από την υπάρχουσα αρθρογραφία. Η εφαρμογή πρωτοκόλλων ικανών να ανιχνεύσουν την πρώιμη εγκατάσταση της ωτοτοξικότητας είναι περισσότερο από αναγκαία. Η επίδραση της Γενταμικίνης στα έξω τριχωτά κύτταρα της βάσης του κοχλία μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διάκριση της ομιλίας, ειδικότερα σε περιβάλλον με αυξημένο θόρυβο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γενταμικίνη, Ωτοτοξικότητα, Παιδιά, Απώλεια ακοής, Αμινογλυκοσίδες, Ωτοακουστικές Εκπομπές, Τονικό Ακοόγραμμα Υψηλών Συχνοτήτων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
45
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

The impact of gentamicin administration in children’s hearing ability.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.