Η χρήση των περιοχών γεωλογικού ενδιαφέροντος ως εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση στη Διδασκαλία των Γεωεπιστημών.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2898208 357 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-25
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ντρίνια Χαρίκλεια, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Καρακίτσιος Βασίλειος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Αναστασάκης Γεώργιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Κοσκερίδου Ευτέρπη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Τσινάκος Αύγουστος, Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Λόζιος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση των περιοχών γεωλογικού ενδιαφέροντος ως εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση στη Διδασκαλία των Γεωεπιστημών.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση των περιοχών γεωλογικού ενδιαφέροντος ως εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση στη Διδασκαλία των Γεωεπιστημών.
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή αφορά στη διδακτική της Γεωλογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην ενσωμάτωση των Ασκήσεων Υπαίθρου ως μια αποτελεσματική πρακτική. Διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές φάσεις η κάθε μια με διαφορετικό σχεδιασμό και στοχοθεσία.
Κατά το πρώτο στάδιο έγινε μια έρευνα δειγματοληπτικού σχεδιασμού αντιπροσωπευτικού δείγματος με τυχαίο πληθυσμό – στόχο τους καθηγητές εκείνους οι οποίοι δίδαξαν το μάθημα «Γεωλογία – Γεωγραφία» την συγκεκριμένη σχολική χρονιά (2015-16). Η έρευνα διενεργήθηκε με τη διανομή ερωτηματολογίου με τη μορφή Google forms το οποίο εστάλη ηλεκτρονικώς μέσω των επί μέρους Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα ώστε να καταγραφούν οι διδακτικές πρακτικές των εκπαιδευτικών, αλλά και οι απόψεις τους για το συγκεκριμένο μάθημα και τις Ασκήσεις Υπαίθρου συνολικά.
Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο στάδιο ήταν πειραματική, μεικτού σχεδιασμού σε μαθητές/-τριες της Β’ τάξης Γυμνασίου, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πριν και μετά τις διδακτικές παρεμβάσεις και την επίσκεψή τους στα πεδία «Ηφαίστειο Σουσάκι» και «Καρπενήσι», και στους συνοδούς καθηγητές. Η ποσοτική έρευνα είχε ως υποκείμενα τους μαθητές/-τριες και η ποιοτική, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ανοιχτών συνεντεύξεων, τους καθηγητές οι οποίοι βρέθηκαν στο πεδίο και έδρασαν ως παρατηρητές. Τα ποσοτικά δεδομένα αφορούσαν στον αντίκτυπο που είχαν οι παρεμβάσεις στους συμμετέχοντες, ενώ τα ποιοτικά δεδομένα αξιολόγησαν το πως βίωσαν την όλη παρέμβαση. Υπήρχε μια ομάδα πειραματισμού και μια ομάδα ελέγχου μεταξύ των μαθητών/-τριών και ακολούθησε στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Κατά την τελευταία φάση της έρευνας έγινε χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας και οι οδηγοί για τα πεδία εμπλουτίστηκαν με ψηφιακές δραστηριότητες. Μια ομάδα μαθητών βρέθηκαν στο ηφαίστειο Σουσάκι και αξιολόγησαν τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας στο πεδίο.
Τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από όλα τα στάδια της έρευνας οδήγησαν σε πολλαπλά συμπεράσματα για τη χρήση των Ασκήσεων Υπαίθρου με τους εκπαιδευτικούς να τις θεωρούν καλές και αποτελεσματικές πρακτικές, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν ευρέως στη διδασκαλία της Γεωλογίας. Η επίσκεψη στο πεδίο είχε θετικό αντίκτυπο στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών/-τριών με την πειραματική ομάδα να πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος, οι αξιολογήσεις από την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων επαυξημένης πραγματικότητας κατά την άσκηση υπαίθρου ήταν θετικές και η εν λόγω τεχνολογία πολλά υποσχόμενη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ασκήσεις Υπαίθρου, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Ηφαίστειο Σουσάκι, Καρπενήσι, Εκπαιδευτική Έρευνα.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
210
Αριθμός σελίδων:
226
Ψυχογιού_Μ..pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο