Παράγοντες κινδύνου μετεγχειρητικής αιμορραγίας σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898683 315 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπονίκου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνία Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γεώργιος Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής,Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου μετεγχειρητικής αιμορραγίας σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες κινδύνου μετεγχειρητικής αιμορραγίας σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αιμορραγία από το μεσοθωράκιο αποτελεί συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς. Η μετεγχειρητική αιμορραγία (ΜΑ) αντιμετωπίζεται με χορήγηση αίματος και παραγώγων καθώς και με χειρουργικό έλεγχο της αιμορραγίας, που όμως συνοδεύονται από επιπλοκές που επηρεάζουν δυσμενώς τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών.
Σκοπός: της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΜΑ σε ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς. Επιμέρους στόχος ήταν διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένη απώλειας αίματος από την θωρακική παροχέτευση.
Υλικό και Μέθοδος
Ερευνητικός Σχεδιασμός: Πρόκειται για προοπτική μελέτη παρακολούθησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε όλους τους ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν στην καρδιοχειρουργική μονάδα του παραπάνω νοσοκομείου, από χειρουργική επέμβαση καρδιάς. Η συλλογή των δεδομένων διήρκησε από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2019 και πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία εντύπου που περιελάμβανε α) Δημογραφικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά και συνήθειες των ασθενών β) Προεγχειρητικά χαρακτηριστικά γ) Διεγχειρητικά χαρακτηριστικά και δ) Μετεγχειρητικά χαρακτηριστικά. Ως ΜΑ ορίστηκε η απώλεια 100ml αίματος την ώρα από το σωλήνα παροχέτευσης μεσοθωρακίου.
Αποτελέσματα
Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 106 ασθενείς. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 66,8 έτη (SD=10 έτη) και το 73% αυτών ήταν άντρες. Το 51,9% υποβλήθηκε σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG) με διάμεσο αριθμό μοσχευμάτων το 3 (ενδ.εύρος: 2-3). Το 15,1% παρουσίασε ΜΑ το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση ενώ η διάμεση τιμή θωρακικής παροχέτευσης ήταν 350 ml/12h (ενδ.εύρος:250-580ml/12h). Η μέση διάρκεια ισχαιμίας (p=0,042) και εξωσωματικής κυκλοφορίας (p=0,031) ήταν σημαντικά υψηλότερη σε όσους παρουσίασαν ΜΑ. Η πολυπαραγοντική λογαριθμίστικη παλινδρόμηση έδειξε ότι οι μετρήσεις του PT [(OR 95% 0,41 (0,22-0,76)] και του INR [(OR 95% 0,10 (0,03-0,97)] κατά την άφιξη στην καρδιοχειρουργική μονάδα τις πρώτες 24 ώρες μετά το χειρουργείο, και η διάρκεια της εξωσωματικής [(OR 95% 1,02 (1,00-1,03)] σχετίζονται ανεξάρτητα με την εμφάνιση ΜΑ. Επιπρόσθετα το φύλο των συμμετεχόντων (p=0,021), οι τιμές της υποθερμίας (p=0,004) στη διάρκεια του χειρουργείου και η επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (p=0,018) βρέθηκαν να σχετίζονται ανεξάρτητα με την ποσότητα θωρακικής παροχέτευσης.
Συμπέρασμα. Ο χρόνος προθρομβίνης, το INR τις πρώτες 24 ώρες μετεγχειρητικά και η διάρκεια της καρδιοπνευμονικής παράκαμψης βρέθηκαν να σχετίζονται ανεξάρτητα με την εμφάνιση μετεγχειρητικής αιμορραγίας ενώ το γυναικείο φύλο, η διεγχειρητική υποθερμίας και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη βρέθηκαν να σχετίζονται ανεξάρτητα με την απώλεια αίματος από την θωρακική παροχέτευση. Η αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ΜΑ από τους νοσηλευτές είναι υψίστης σημασίας γιατί μπορούν και προβούν στην εφαρμογή των κατάλληλων νοσηλευτικών παρεμβάσεων για τη ΜΑ και κατ’ επέκταση των αρνητικών εκβάσεων που σχετίζονται με αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παράγοντες κινδύνου, Μετεγχειρητική αιμορραγία, Καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική ΜΠΟΝΙΚΟΥ.pdf
999 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.